Now Reading:
KZŽ odala počast žrtvama Domovinskog rata – Zagorski “Tigar” Žarko Fruk sudjelovao je u obrani Vukovara do zadnjeg dana: “Bila je to borba za goli život”
Full Article 5 minutes read

KZŽ odala počast žrtvama Domovinskog rata – Zagorski “Tigar” Žarko Fruk sudjelovao je u obrani Vukovara do zadnjeg dana: “Bila je to borba za goli život”

Kod spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku polaganjem vijenca i paljenjem svijeća Krapinsko – zagorska županija je tradicionalno obilježila Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Zajednički vijenac položila je delegacija Krapinsko – zagorske županije, a svijeće su u spomen svim žrtvama Domovinskog rata zapalile delegacije braniteljskih udruga, gradonačelnici i načelnici zagorskih gradova i općina, delegacija Policijske uprave KZŽ te Vatrogasne zajednice KZŽ.

Kako je tom prigodom istaknula zamjenica Krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, već 31. godinu Hrvatska na ovaj dan na trenutak stane i prisjeti se najkrvavije i najveće bitke Domovinskog rata, bitke za Vukovar.

– Obrana grada Vukovara duboko je utkana u temelje naše suvremene demokratske i nezavisne domovine. Danas je prigoda da se prisjetimo svih žrtava “Grada heroja”, ali i svih žrtava Škabrnje, Dubrovnika i svih naših gradova, općina i sela koji su sudjelovali u Domovinskom ratu. Prigoda je to da se prisjetimo i više od 11 tisuća naših Zagoraca i Zagorki koji su sudjelovali na svim bojišnicama diljem Lijepe naše i koji su doprinijeli tome da danas imamo slobodnu i demokratsku Republiku Hrvatsku – rekla je Petek te poručila kako je ovaj dan i prilika da vrlo jasno poručimo da imamo veliku odgovornost prenositi istine i činjenice o Domovinskom ratu našim mladima, kako bi znali cijeniti ono što se danas podrazumijeva, a to je sloboda i nezavisnost.

Obilježavanju ovog važnog dana za Hrvatsku prisustvovao je i branitelj iz Svetog Križa Začretja, Žarko Fruk koji je kao pripadnik Prve gardijske brigade Tigrovi 1991. godine poslan u Vukovar, gdje je zajedno s lokalnim stanovništvom više od mjesec i pol dana hrabro i ustrajno sudjelovao u obrani “Grada heroja”.

– Nas 19, 1. listopada u ranim jutarnjim satima otišli smo u Vukovar te ostali tamo do zadnjeg dana. U nedjelju, 17. studenoga navečer, krenuli smo u proboj i moram reći, bila je to borba za goli život. Krenula je kolona, no, nisu svi uspjeli. U utorak ujutro nas 45 upalo je u zasjedu i tu je bilo mrtvih, zarobljenih, ali Zagorec je uspio pobjeći. Ostao sam sam, i to me spasilo kad sam išao prema položajima HOS-a u Maloj Bosni. Naime, da nas je bilo više, oni bi počeli pucati. Ja njih nisam vidio, oni mene jesu – prisjetio se Fruk te 1991. godine.

Govoreći o tim danima u Vukovaru opisao je kako u to vrijeme tamo života nije bilo te su se mogli vidjeti samo branitelji s oružjem, dućani nisu radili, struje nije bilo kao ni vode pa samim time ni tuširanja i pranja ,i tako dva mjeseca.

Prošao je vukovarsku Golgotu, dva je puta bio ranjen, danas je 50-postotni hrvatski ratni vojni invalid, a s tugom se posebno prisjeća četvorice heroja, od onih 19 ratnika s kojima je krenuo na put prema Vukovaru, koji su ondje izgubili živote – dvojica u borbi, a dvojica na Ovčari.

– Zbog svega toga smatram da se današnji dan treba poštivati i obilježavati uz molitvu, jer to je najmanje što možemo napraviti za sve žrtve i branitelje koji su poginuli. Taj se dan ne može i ne smije zaboraviti – poručio je Fruk.

Dodao je i kako ga svake godine u ovo vrijeme obuzima mješavina emocija. Prisjeća se dana provedenih kraj hladne rijeke Vuke, noći prospavanih pod vedrim nebom i svakodnevnih zvuka tisuća i tisuća granata koje su parale uši.

Svijeću u čast svim stradalima položio je i načelnik Kumrovca Robert Šplajt naglasivši pritom kako se danas s posebnim pijetetom sjećamo svih žrtava Domovinskog rata te svim žrtava Vukovara i Škabrnje.

– Prošla je već 31 godina od te najveće žrtve u samom Domovinskom ratu. Moramo priznati tim curama i dečkima da su dali sve od sebe da obrane Hrvatsku, a isto tako vjerujem da nisu razmišljali hoće li se vratiti svojim kućama ili neće, nego su dali i zadnji atom snage i svoj život na kraju da bi mi danas imali slobodnu Hrvatsku – rekao je načelnik Šplajt dodavši kako smo mi Hrvati najsložniji i najspremniji kada se ratuje.

– Kroz povijest smo se pokazali kao veliki ratnici i po tome smo bili priznati u cijelom svijetu. Pokazali smo se isto tako i u našem Domovinskom ratu, kada je agresor napao Lijepu našu i dokazali smo da je možemo obraniti i obranili smo je. I u Kumrovcu je tada bilo smješteno 600 Vukovaraca, pružili smo im utočište u tom trenutku i brinuli se da im ništa ne fali – rekao je Šplajt.

jmiklauzic / www.sjever.hr
18.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.