Now Reading:
Sadržajan lovački vikend po prvi put održan u Općini Lobor
Full Article 3 minutes read

Sadržajan lovački vikend po prvi put održan u Općini Lobor

Nakon održanog lovno-kinološkog kupa Svetog Huberta u Zelendvoru, dobra lovačka priča nastavila se u Općini Lobor gdje je po prvi puta u Krapinsko-zagorskoj županiji održan Kup za pse glasnog gona na divlju svinju u gateru.

Tijekom dva dana u Loboru se okupilo 29 natjecatelja iz 15 županija kojima su u prilog išli dobri vremenski uvjeti, a logističku terensku potporu ovoj manifestaciji pružilo je Lovačko društvo „Oštrc“ Lobor.

Pojedinačno, ali i ekipno pobjednik je bila Vukovarsko-srijemska županija. Predsjednik LD „Oštrc” Lobor Krunoslav Bezak pojasnio je kako u gateru, koji se prostire na 4 hektara, psi imaju 6 minuta da pronađu divlju svinju.

-Ukoliko u 6 minuta ne nađe divljač slijedi mu diskvalifikacija, a ako je nađe mora ju 10 minuta držati, oblajavati da bi položio taj ispit – opisao je Bezak koji ističe da je utakmica bila teška za odraditi te kako su takve pripreme vrlo zahtjevne, osobito za udrugu koja funkcionira na dobrovoljnoj bazi, a i sam lov je, ističe, „skup” sport.

LD „Oštrc” Lobor ima zakupljenu južnu stranu Ivančice na površini od 4800 hektara i broji oko 70 članova, a njihov predsjednik ističe kako „lov ili voliš ili ne voliš”.

-Neki kažu da su to ubojice, ali možda 10 posto u godini svodi se na sam lov, ostalo je prehrana, prihrana divljači, čuvanje divljači. To bi se trebalo od mladih nogu educirati. Mi smo bili po cijeloj Europi po lovačkim sajmovima – kazao je Bezak dodavši kako se ljubav prema lovstvu uglavnom prenosi s koljena na koljenu.

Istaknuo je i besprijekornu suradnju s Općinom Lobor čija je načelnica Ljubica Jembrih također nazočila ovom jedinstvenom događaju.
-Ovakva događanja idealne kako za promociju lovstva i kinologije tako i za našu Općinu i šire zagorsko područje s obzirom da je ova manifestacija po prvi puta održana u Loboru. Nadam se da će to prerasti u jednu lijepu tradiciju i da ćemo uskoro ponovno imati prilike ugostite hrvatske lovce i ljubitelje lova – rekla je Jembrih.

Na proglašenju pobjednika u Loboru bio je nazočan i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor koji je zajedno s predsjednikom Lovačkog saveza Grada Zagreba Miljenkom Krucom uručio medalje i priznanja najboljima u grupnom dijelu natjecanja, a pehare najboljim pojedincima uručila je načelnica Jembrih zajedno s tajnikom Hrvatskog lovačkog saveza Hrvojem Kukasom.

sjever.hr
15.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.