Now Reading:
Sud potvrdio da je fratar zlostavljao mladića u sakristiji, žrtvi 90.000 kuna odštete: “Iako mnogi smatraju ovo mojom pobjedom, kao katolik sam uništen”
Full Article 2 minutes read

Sud potvrdio da je fratar zlostavljao mladića u sakristiji, žrtvi 90.000 kuna odštete: “Iako mnogi smatraju ovo mojom pobjedom, kao katolik sam uništen”

Zbog trauma koje je u listopadu 1997. u dobi od 15 godina doživio kao žrtva bludničenja u sakristiji jedne splitske crkve, sada 40-godišnji muškarac će, prema nepravomoćnoj odluci Općinskog suda, od Hrvatske provincije sv. Jeronima Franjevaca konventualaca i njihova ebivšeg fratra S. G., solidarno dobiti 90.000 kuna s kamatama, piše Jutarnji list.

Ujedno mu moraju nadoknaditi 12.710 kuna sudskih troškova, a tužbeni zahtjev u odnosu na Splitsko-makarsku nadbiskupiju je odbijen. Zanimljivo je da bivši fratar S. G., iako je protiv njega bilo više sličnih optužbi, nikada nije kazneno odgovarao za seksualno zlostavljanje dječaka.

U vezi kaznenog djela bludnih radnji na štetu maloljetne osobe, splitsko tužiteljstvo provelo je izvide, ali nije pokrenulo postupak protiv bivšeg fratra zbog nastupa zastare.

Općinski sud je, pak, zauzeo stav da je građansko-pravna odgovornost šira od kaznene te je stoga dosuđen odštetni zahtjev koji će solidarno morati podmiriti Hrvatska provincija kao pravna osoba Katoličke crkve prema Zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica te posrnuli bivši fratar, koji je bio član Provincije.

Kako piše Jutarnji list, na upit zašto je u svojoj zamolbi za laicizaciju naveo da je svjestan svojih pogrešaka prema žrtvama te da razrješenje traži zbog pravde prema žrtvama, odgovorio je da se “detalja ne sjeća, ali smatra da ako je pogreška nekoga zagrliti bez zle namjere, onda je pogriješio”.

Na temelju provedenih dokaza i saslušanih svjedoka, sud je zaključio da se događaj u crkvi u kojoj je tada 15-godišnjak došao potražiti mir kroz molitvu doista dogodio kako je žrtva, u ovom slučaju tužitelj, navela u tužbi.

Iako mnogi smatraju ovo mojom pobjedom, doduše nepravomoćnom, kao katolik sam uništen. Šteta moje boli procijenjena je na razinu klevete, to nisam zadovoljan. Novi biskup i čelnik HBK trebao bi biti pomoć i podrška najranjivijima, razgovarati sa žrtvama. Ja nemam više volju za životom, dugo već pijem lijekove – kazao je za Slobodnu Dalmaciju 40-godišnji Splićanin koji je u listopadu 1997. godine bio fratrova žrtva, a prenosi Jutarnji list.

www.sjever.hr / www.jutarnji.hr
11.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.