Now Reading:
EU službenicima rastu ionako “skromne” plaće, Šuici dodatnih 1817 eura mjesečno na dosadašnjih 25 960 eura!
Full Article 2 minutes read

EU službenicima rastu ionako “skromne” plaće, Šuici dodatnih 1817 eura mjesečno na dosadašnjih 25 960 eura!

Plaće za skoro 50 tisuća službenika i dužnosnika Europske unije usklađuju se s inflacijom i povećavaju za 6,9 posto, i to retroaktivno od 1. srpnja, javljaju njemački tabloid Bild i europski news portal Politico.eu, pozivajući se na interne dokumente Europske komisije koji su temelj za ovotjedne pregovore o proračunu EU za sljedeću godinu, prenosi Večernji.

Prema neslužbenom izračunu Tomislava Krasanca iz Večernjeg lista povećanje od 7 posto značilo bi dodatnih 1817 eura mjesečno za potpredsjednicu Europske komisije iz Hrvatske, Dubravku Šuicu, koja bez tog povećanja, također prema neslužbenom izračunu, prima oko 25.960 eura mjesečno. 

Hrvatskim europarlamentarcima, kao i svim zastupnicima u EP-u, usklađivanje plaće s inflacijom značilo bi u prosjeku 632 eura više na mjesečnoj razini – ukupno oko 9800 eura, piše Bild (premda točan iznos ovisi o tome je li koji zastupnik i potpredsjednik nekog odbora). Osim plaće, zastupnici u Europskom parlamentu dobivaju i iznos od 4.778 eura mjesečno za “troškove”, za koje po novom prijedlogu više neće morati prilagati račune kao dokaz, piše Politico. 

Za predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen predloženo 6,9-postotno povećanje plaće značilo bi dodatnih 2015 eura mjesečno, na dosadašnji iznos od oko 28.660 eura mjesečno. 

Opširnije pročitajte ovdje.

sjever.hr/vecernji.hr
07.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.