Now Reading:
U Milanovićevoj kući danas se slavi – čestitajte predsjedniku 56. rođendan
Full Article 2 minutes read

U Milanovićevoj kući danas se slavi – čestitajte predsjedniku 56. rođendan

Zoran Milanović peti je predsjednik Republike Hrvatske. Rođen je na današnji dan, 30. listopada 1966. godine u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 1990. godine na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a iste godine kao odličan student dobio je Rektorovu nagradu. Pravo je magistrirao na temu Europske unije na Flamanskom sveučilištu u Bruxellesu (V.U.B.) 1998. godine.

Profesionalnu je karijeru započeo kao stažist na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a od 1993. godine kreće s karijerom diplomata u Ministarstvu vanjskih poslova RH. Godinu kasnije kao pripadnik OESS-a otišao je u mirovnu misiju u Azerbajdžan. 2003. godine postao je pomoćnik ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske zadužen za političku multilateralu

2007. godine izabran je za predsjednika Socijaldemokratske partije, gdje je naslijedio Ivicu Račana. Iste godine djelovao je i kao predsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pregovora između Republike Hrvatske i Europske unije. Početkom 2008. godine postao je zastupnik u Hrvatskom saboru, a do 2011. godine bio je i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru te član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Predvodeći Kukuriku koaliciju, odnio je pobjedu na parlamentarnim izborima 2011. godine i postao predsjednik desete Vlade Republike Hrvatske. Tijekom njegovog mandata Hrvatska je 2013. postala članicom Europske unije. Nakon parlamentarnih izbora 2015. godine otišao je s mjesta premijera, a nakon parlamentarnih izbora 2016. godine otišao je i s mjesta predsjednika SDP-a te se posvetio privatnom konzultantskom poslu.

Nakon povratka u politiku 2019. godine kandidirao se i pobijedio na predsjedničkim izborima te 2020. godine postaje peti predsjednik Republike Hrvatske.

www.sjever.hr / www.predsjednik.hr
30.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.