Now Reading:
VOZAČI OPREZ! Od utorka nova prometna pravila, prijete vam novčane kazne
Full Article 2 minutes read

VOZAČI OPREZ! Od utorka nova prometna pravila, prijete vam novčane kazne

Prešli smo na zimsko računanje vremena, no od 2019. godine zakon je odredio da se više s tim neće vezati i vožnja s dnevnim svjetlima, već je uvedeno strogo razdoblje od 1. studenog do 31. ožujka.

Stoga su vozači automobila dužni u tom periodu paliti dnevna odnosno kratka svjetla, a propisano je to u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Za sve one koji neće poštovati odredbe zakona slijedi novčana kazna od 300 kuna, piše 24sata.hr.

Vozači mopeda i skutera kratka dnevna svjetla moraju imati upaljena tijekom cijele godine, a kazna za kršenje odredbe također iznosi 300 kuna. Za bicikliste koji nemaju jedno bijelo svjetlo na prednjoj strani i jedno crveno na stražnjoj strani bicikla, kazna je nešto veća – 500 kuna, a moraju ih imati upaljena od prvog sumraka do potpunog svanuća te u slučaju smanjene vidljivosti.

Od 15. studenog obavezna je i zimska oprema na prometnicama u zimskim uvjetima, kad je kolnik prekriven snijegom ili kada je na njemu poledica za sva vozila. Na prometnicama će biti zabranjena vožnja motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Prije samog uključivanja u promet, vozači moraju očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu.

Kako piše 24sata.hr, kazna za one koji na svojim vozilima ne budu imali propisanu zimsku opremu iznosi od 5000 do 15.000 kuna, a isto vrijedi za pravne, fizičke osobe. Za pravna tijela i ona u državne vlasti, jedinicama lokalne ili područne samouprave kazna vrijedi od 1500 do 5000 kuna.

Zbog prekršaja će vozač dobiti kaznu od 1000 kuna, a vozila će policija odmah isključiti iz prometa ili ih preusmjeriti na prometnicu na kojoj je moguće voziti bez zimske opreme.

www.sjever.hr / www.24sata.hr
30.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.