Now Reading:
Gradu Lepoglavi te općinama Bednja i Maruševec dodijeljeno 4 milijuna kuna za sanaciju nerazvrstanih cesta – “Sredstva će nam značajno pomoći u poboljšanju kvalitete života naših mještana”
Full Article 4 minutes read

Gradu Lepoglavi te općinama Bednja i Maruševec dodijeljeno 4 milijuna kuna za sanaciju nerazvrstanih cesta – “Sredstva će nam značajno pomoći u poboljšanju kvalitete života naših mještana”

U Maloj dvorani Županijske palače u Varaždinu održano je potpisivanje Sporazuma o pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode tuče na nerazvrstanim cestama za područja Općine Bednja, Općine Maruševec i Grada Lepoglave.

Sporazume je s gradonačelnikom Lepoglave te načelnicima općina Bednja i Maruševec potpisao varaždinski župan Anđelko Stričak.

– U svibnju i lipnju ove godine područje Varaždinske županije bilo je pogođeno elementarnom nepogodom tuče. Tom prilikom nastala je šteta u visini od 74 milijuna kuna na poljoprivrednim usjevima, nasadima, gospodarskim objektima, komunalnoj infrastrukturi i stambenim objektima naših građana. Varaždinska županija je u suradnji sa svim svojim gradovima i općinama promptno reagirala, prišlo se procjeni štete, nakon toga upisu šteta u Registar. Potom smo na predstavničkim tijelima donijeli potrebne odluke da bi se taj iznos predviđen za obeštećenje mogao isplatiti našim sugrađanima – objasnio je župan Stričak tom prilikom.

Dodao je i kako se današnji sporazumi odnosno njima dodijeljena sredstva odnose na sanaciju šteta na komunalnoj infrastrukturi odnosno poljskim i šumskim putevima.

– Oni imaju rok od godine dana da ta sredstva iskoriste za sanaciju tih šteta te da to dokumentiraju prema Varaždinskoj županiji. Nikad dosad se elementarna nepogoda nije odrađivala na ovaj način, toliko brzo i toliko sveobuhvatno. Riječ je o iznosu od 4 milijuna kuna kada govorimo samo o štetama na tim cestama. Zbog velikih količina oborina došlo je do oštećenja tih cesta ili prilaza s tih cesta na poljoprivredne površine – rekao je varaždinski župan.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije, Dragutin Vincek koji je podsjetio kako je poslije elementarne nepogode država promptno donijela odluku o pomoći šest županija u visini od 54 milijuna kuna.

– To je prvi puta da se tako rješavaju elementarne nepogode. Ti novci bili su podijeljeni prema svakoj županiji, a za nerazvrstane ceste država je dodijelila ukupno 5 milijuna kuna za svih šest županija. Na Varaždinsku županiju pripalo je 4 milijuna kuna. Ove tri jedinice lokalne samouprave u Registru štete prijavile su elementarnu nepogodu – pojasnio je pročelnik Vincek.

Načelnik Općine Bednja Damir Poljak u ime mještana općine Bednja zahvalio je Vladi Republike Hrvatske te županu i Varaždinskoj županiji, na gotovo više od 2,5 milijuna kuna koje je Općina Bednja dobila.

– Naša je Općina brdsko – planinska općina i imamo 192 kilometara nerazvrstanih cesta te su nam ovakve pomoći u elementarnim nepogodama izuzetno važne za poboljšanje kvalitete života mještana naše općine, koja depopulacijski i demografski iz godine u godinu propada. Međutim, na ovaj način i ovakvim ulaganjima zadržat ćemo život na našim bregima – poručio je načelnik Poljak.

Gradu Lepoglavi dodijeljeno je 1,3 milijuna kuna, a kako je rekao gradonačelnik Marijan Škvarić najveće štete na području grada nastale su kao posljedica klizišta uslijed prirodnih nepogoda.

– Nažalost, zbog potresa je također došlo do uništenja naših cesta. Sredstva koja smo dobili iz ovog programa puno će pomoći Gradu Lepoglavi da izvršimo sanaciju tih cesta. Nažalost, ne možemo stvarati ništa novo jer smo velikim dijelom ove godine već utrošili ta sredstva i to će nam biti itekako velika pomoć – rekao je gradonačelnik Škvarić zahvalivši Vladi Republike Hrvatske, a posebno županu što su doprinijeli tome da Grad dobije ta sredstva.

Načelnik Općine Maruševec Mario Klapša također je izrazio zadovoljstvo na financijskoj pomoći, a koja za Općinu Maruševec iznosi 132 tisuće kuna.

– Iako su sredstva mala uspoređujući sa sredstvima namijenjenim Gradu Lepoglavi i Općini Bednja, mene vesele kao da su milijunska. Naime, ovo je prvi puta da smo uopće dobili priliku zatražiti sredstva za štete na nerazvrstanim cestama od strane Županije, a drugi je razlog što ćemo moći sanirati naše nerazvrstane ceste oštećene za vrijeme elementarnih nepogoda, a koje koriste naši vrijedni poljoprivrednici i OPG-ovi. Sredstva planirana za tu namjenu sada ćemo moći, upravo zbog ovih sredstava dobivenih od Županije, prenamijeniti i uputiti za neke druge investicije – rekao je načelnik Klapša dodavši kako će im ova financijska sredstva značajno pomoći pri unaprjeđenju i povećanju sigurnosti prometa i svih poljoprivrednika.

jmiklauzic / www.sjever.hr
28.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.