Now Reading:
Stručni skup Palijativna skrb – Put dostojanstva i čovječnosti; zamjenica župana Petek: U opticaju trebaju biti 11 do 13 kreveta i to ćemo riješiti u 2023. godini
Full Article 4 minutes read

Stručni skup Palijativna skrb – Put dostojanstva i čovječnosti; zamjenica župana Petek: U opticaju trebaju biti 11 do 13 kreveta i to ćemo riješiti u 2023. godini

U četvrtak je u Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije u Krapini održan stručni skup pod nazivom Palijativna skrb – Put dostojanstva i čovječnosti u organizaciji Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije. Na stručni skup odazvao se veliki broj posjetitelja što govori da je palijativna skrb zaista jedna vrlo važna tema.

Zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek kazala je kako je prošle godine bilo 163 palijativna bolesnika u županiji koji u jednoj godini zahtijevaju određene usluge iz područja palijative.

-Krapinsko-zagorska županija u okviru Doma zdravlja ima Centar za palijativnu skrb kroz koju se kvalitetna skrb pruža u obiteljima palijativnih pacijenata – dodala je zamjenica.

Sama filozofija pružanja usluga palijativne skrbi govori o tome da se palijativna skrb pruža dokle god je to moguće u obiteljima pacijenata što zahtijeva veliku podršku cijele društvene zajednice, a posebno palijativnog mobilnog tima koji obilazi obitelji i koji veći dugi niz godina djeluju u okviru Doma zdravlja KZŽ.

-U županijskoj strategiji do 2023. predvidjeli smo još iskoraka u pružanju palijativne skrbi u dijelu gdje nismo toliko dobri, a to je svakako stacionarni dio koji u okviru OB i bolnice hrvatskih branitelja Zabok imamo dvije postelje za palijativne pacijenta. Godišnja procjena je da bi konstantno trebalo biti u opticaju od 11 do 13 kreveta i to je nešto što ćemo morati riješiti ili u okviru naših zdravstvenih ustanova ili u okviru Doma zdravlja – kazala je zamjenica Petek.

Palijativna skrb je sveobuhvatna aktivna skrb za pacijenta koji boluje od neizlječivih bolesti. Tu se spominje pojam zbrinjavanja totalne boli, što znači zbrinjavanje ne samo simptoma boli nego zbrinjavanje svih njihovih potreba koje imaju, i u psihološkom i u socijalnom te duhovnom smislu. Palijativna skrb odvija se bilo gdje, gdje se pacijent nalazi. A pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije Biserka Sviben istaknula je da palijativna skrb pri Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije djeluje od 1. travnja 2015. godine, prvo kao pilot projekt, a od 1. travnja 2018. godine u sklopu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Pomoćnica ravnateljice Sviben kazala je kako u sklopu palijativne skrbi djeluju koordinator i mobilni tim koji čine medicinska sestra i liječnik kao i psiholog i voditelj grupe za samopomoć, a koji se financiraju sredstvima Krapinsko-zagorske županije.

-Cijeli naš proces skrbi ide preko obiteljskog liječnika pa tako kada se pacijent nalazi u fazi neizlječive bolesti i gdje liječenje više nije adekvatno, on se uključuje u palijativnu skrb. Ukoliko se pacijent odluči ostati doma, tada se u njegovu skrb uključuje naš koordinator koji koordinira sve ostale dostupne službe na terenu za zbrinjavanje njegovih potreba. Naš psiholog je također mobilni tako da i on može dođi u kuću pacijenta i raditi s njime i njegovom obitelji. U sklopu mobilnog tipa i palijativne skrbi djeluje i posudionica pomagala kao što su kreveti, hodalice. Kod palijativnih pacijenta je specifično da se njihova situacija mijenja iz dana u dan i potrebno je pravovremeno reagirati kako bi se zadovoljile njihove potrebe – rekla je Sviben.

msopek/sjever.hr 27.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.