Now Reading:
Danas je Dan mačaka – Pružite svojim najdražim mazilicama kraljevski tretman
Full Article 1 minutes read

Danas je Dan mačaka – Pružite svojim najdražim mazilicama kraljevski tretman

I naše najdraže mazilice imaju svoj dan i upravo je danas prigoda da odamo počast jednima od najstarijih i najomiljenijih kućnih ljubimaca u povijesti čovječanstva – mačkama!

Organizacije za zaštitu životinja na ovaj dan nude građanima da usvoje neku napuštenu mačku iz azila. Ljubitelji maca na ovaj dan obično na društvenim mrežama razmjenjuju fotografije i video zapise svojih ljubimaca.

Kada bi progovorile našim jezikom, sve bi nam mačke vrlo vjerojatno rekle da bi svaki dan trebao biti njihov dan, obilježavan i slavljen diljem svijeta. A kako i ne bi bile slavljene kada je brojnim studijama dokazano da imanje mačke za kućnog ljubimca poboljšava naše mentalno zdravlje i oslobađa nas stresa i depresije.

Kaže se da u svijetu žive stotine milijuna mačaka, a poznato je oko 60 pasmina. Dugo se vjerovalo da je pripitomljavanje mačaka počelo u starom Egiptu, gdje su ih obožavali već tri tisuće godina prije Krista. Međutim, nedavna otkrića u arheologiji i genetici pokazala su da su mačke pripitomljene još prije 9500 godina u zapadnoj Aziji.

www.sjever.hr
16.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.