Now Reading:
CIJENE MLIJEKA OBARAJU REKORDE Poljoprivrednik iz Međimurja upozorava: „Ovako teška vremena još nismo doživjeli”
Full Article 2 minutes read

CIJENE MLIJEKA OBARAJU REKORDE Poljoprivrednik iz Međimurja upozorava: „Ovako teška vremena još nismo doživjeli”

Zbog rekordne inflacije najviše je poskupjelo svježe mlijeko s niskim udjelom masti, piše RTL čija je ekipa razgovarala s jednim međimurskim poljoprivrednikom koji na modernoj farmi ima 130 krava.

Vlasnik farme Igor Rešetar upozorio je kako sama proizvodnja mlijeka njih košta skoro pet kuna.

-Tu su troškovi energenata koji su porasli 300 posto, gorivo 300 posto, krmna smjesa 20 – 40 posto, repromaterijal i čišćenje farme skoro 100 posto – rekao je Rešetar koji na farmi ima 130 krava koje dnevno daju između 700 i 800 litara mlijeka.

Broj mljekara u Hrvatskoj smanjuje se iz mjeseca u mjesec, pa je tako u samo osam mjeseci od posla odustalo 240 farmera. Prema riječima ovog međimurskog farmera, unatoč tome što su se tijekom godine nekoliko puta dizale otkupne cijene mlijeka, to je svaki puta bilo za 10 do 15 lipa.

-Ovako teška vremena nismo još doživjeli. Te cijene ne pokrivaju naše troškove, onda uskače Ministarstvo poljoprivrede, ali te mjere treba podebljati – tvrdi Rešetar.

Danas po litri mlijeka dobivaju do tri i pol kune. Dok cijena svježeg mlijeka u trgovina raste i do 10 kuna, piše RTL.

Vlada je u rujnu ograničila cijenu trajnog mlijeka s 2,8 posto udjela mliječne masti na 7.39 kuna, ali ne i svježeg što je prema riječima predsjednice Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Ane Knežević definitivno udar na standard građana.

Državni zavod za statistiku objavio je kako je svježe mlijeko s niskim udjelom masti poskupjelo 46 posto u odnosu na rujan lani, a punomasnom svježem mlijeku cijena je porasla za 25 posto.

-Zapravo su potrošačima te cijene užasno visoke, a proizvođači se žale da su male. Znači u tom lancu od proizvođača do potrošača netko zarađuje – nikad nismo vidjeli te kalkulacije – tvrdi Knežević.

Trgovci za RTL neslužbeno kažu da marža na mlijeko nije velika i kreće se do maksimalnih pet posto. Udruge mljekara pak da nisu u poziciji komentirati cijene. Jedni tvrde da se prije mlijeko prodavalo prejeftino, a drugi da je trošak znatno veći kod svježeg mlijeka koje ima rok trajanja.

www.sjever.hr / rtl.hr
16.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.