Now Reading:
Međimurski skupštinari usvojili drugi ovogodišnji rebalans, a unatoč divljanju cijena dobit međimurskog gospodarstva u odnosu na lani povećana za milijardu kuna!
Full Article 3 minutes read

Međimurski skupštinari usvojili drugi ovogodišnji rebalans, a unatoč divljanju cijena dobit međimurskog gospodarstva u odnosu na lani povećana za milijardu kuna!

Na 9. sjednici Županijske skupštine Međimurske županije usvojeno je svih 16 točaka dnevnog reda, od kojih je jedna od najvažnijih bila drugi rebalans proračuna za 2022. godinu kojim je predloženo povećanje od ukupnih prihoda i primitaka sa 888.153.433,00 kuna na 912.304.564,84 kune.

Najvećim dijelom povećanje rashoda je evidentno kod proračunskih korisnika zdravstvenih ustanova i to Županijske bolnice Čakovec, Zavoda za hitnu medicinu te Zavoda za javno zdravstvo s ukupno 8.173.049,00 kuna.

Što se tiče polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za ovu godinu predsjednik Skupštine Dragutin Glavina istaknuo je kako je konsolidirani proračun Županije za prvo polugodište izvršen za 46,8 posto na prihodovnoj i 47,5 posto na rashodovnoj strani, što prema mišljenju župana Matije Posavca pokazuje da je proračun bio dobro planiran.

Govoreći o svom radu u prvih šest ovogodišnjih mjeseci župan Posavec istaknuo je kako se nastavlja dinamika u rada županijskih službi i ustanova, a sve aktivnosti Županije potpuno su transparentne.

-Naime, samo je u Upravnom odjelu za prostorno uređenje i gradnju u šest mjeseci zaprimljeno 1757 što upravnih što neupravnih predmeta, od čega su riješena 1693 predmeta. Dakle radi se o 96,3 posto učinkovitosti riješenih predmeta. Izdano je 259 građevinskih dozvola, 124 zaprimljena rješenja u području zaštite okoliša, 127 donesenih akata iz poslova skupštine, 88 zahtjeva za besplatnom pravnom pomoći i 8648 izdanih isprava iz državnih matica – pobrojio je župan te dodao kako će donesen rebalans omogućiti da se neke stvari izbalansiraju što se tiče decentraliziranih sredstava i uvođenja novih projekata u proračun poput adaptacije Graditeljske škole, revitalizacije dvorca Feštetića u Pribislavcu, povećana ulaganja u zdravstveni sustav, osobito u Županijsku bolnicu Čakovec, ali i rekonstrukciju Zavoda za javno zdravstvo.

Povećani su i limiti nekim ustanovama koje također moraju biti dio proračuna. Za Vatrogasnu zajednicu osigurana su dodatna sredstva, kao i za centre izvrsnosti, a povećani su i prihodi s osnova crpljenja mineralnih sirovina. Posavec dodaje kako još jedan rebalans slijedi krajem godine koji će se donositi zajedno s proračunom za 2023. godinu.

Skupština je dala zeleno svjetlo i za raspisivanje natječaja za kapitalizaciju imovine u Poslovnom parku Međimurje gdje je u proteklih par mjeseci prodano pet parcela, a interes postoji bez obzira na cijelu situaciju.

-Haix gradi novu tvornicu, LTH ide u proširenje tvornice…Postojeći domaći i strani investitori idu u proširenje svojih proizvodnih linija, stoga očekujem i veći interes za Poslovni park, tim više jer ide i druga faza obilaznice oko Čakovca – istaknuo je župan te posebno istaknuo kako je dobit međimurskog gospodarstva u odnosu na godinu ranije povećana za milijardu kuna, prihod je još veći, a svi gospodarski parametri su pozitivni, unatoč neizvjesnim korona godinama.

Muzeju Međimurja Županije će darovati zemljište u Šenkovcu za revitalizaciju mauzoleja Zrinskih jednako kao i Donjoj Dubravi prostor za interpretacijski centar Hiže međimurske popevke.

Zbog sprječavanja i novog zakona o sukoba interesa, dužnosnici – vijećnici, načelnici, gradonačelnici, ravnatelji ustanova, više ne mogu biti upravitelji zaklada stoga su dužnosti razriješeni upravitelji Zaklade Katruža i Zaklade dr. Vinko Žganec.

abrkic/sjever.hr
13.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.