Now Reading:
NAOR, RAZOR, ZAORAVANJE U Prelogu snage odmjerili najbolji orači iz 16 županija
Full Article 3 minutes read

NAOR, RAZOR, ZAORAVANJE U Prelogu snage odmjerili najbolji orači iz 16 županija

Grad Prelog ovog je vikenda domaćin Državnog natjecanja u oranju koje se ponovo održava nakon dvogodišnje pauze izazvane pandemijom.

Predstavnici iz ukupno 16 županija natječu se u dvije kategorije: plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci, a ocjenjivanje se provodi prema pravilima Svjetske oračke organizacije.
-Isti je sustav bodovanja kao i na svjetskom prvenstvu. Ocjenjuje se otvaranje, naor, razor i elementi oranja koji su bitni za zaoravanje. Najbolji orači koji danas izbore pobjedu predstavljat će Hrvatsku iduće godine na svjetskom prvenstvu – objasnio je Siniša Hrgović, potpredsjednik Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača i trener hrvatske reprezentacije u oranju.

Prelog je, prije svega, dobro gospodarski razvijena sredina i želi dati podršku svojim poljoprivrednicima, istaknuo je gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

-Nemamo puno većih poljoprivrednih površina, nama je 5 hektara kao u Slavoniji parcela od 60 hektara. Nemamo neobradivo poljoprivredno zemljište, razvijena nam je ratarska proizvodnja, a svakako vrijedi spomenuti i proizvodnju mlijeka kojom se bave brojni stanovnici – rekao je Kolarek.

Dodao je da je Grad Prelog preuzeo organizaciju ovog natjecanja kako bi poljoprivrednicima na neki način odali i poštovanje.

-To je i nama podstrek da još više razmišljamo o poljoprivredi, dignemo je na još višu razinu. Želja nam je u našoj Gospodarskoj zoni Sjever izgraditi distributivni centar za jabuke i povrće i to je jedan od koraka ka tom cilju – zaključio je preloški gradonačelnik.

Natjecanje orača podržava i Međimurska županija, a zamjenik župana Josip Grivec kazao je da u Županiji dobro znaju što je i što znači poljoprivreda, odnosno proizvodnja hrane.
-Mi u Međimurju imamo sreću što imamo zdravu vodu, tlo i zrak, zahvaljujući čemu je kvaliteta proizvedene hrane bolja. Ovakve manifestacije doprinose popularizaciji, ali i i širenju znanja vezanog uz poljoprivredu što je itekako važno. Na taj način promoviramo Međimurje i u drugim područjima, poput turizma – rekao je Grivec.

Na državno je natjecanje orača stigao i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak koji je podsjetio da se s intenzivnom organizacijom ovih natjecanja krenulo 2003. godine.

-Od tada, naše parcele i njive su uređenije, kvalitetnije se proizvodi, prinosi su veći i ovo natjecanje doprinosi stabilnosti proizvodnje hrane u Republici Hrvatskoj. Nakon što smo predviđali da ćemo imati žetvu pšenice s 30 posto manjim prinosom, ipak je na razini prošle godine, što znači da su poljoprivrednici odradili svoj zadatak, a što se tiče proizvodnje kukuruza, suncokreta i soje, bit će manja za 20 do 30 posto. To će nam jamčiti stabilnu proizvodnju i određene rezerve za iduću godinu – rekao je Majdak.

Zbog magle, orači su nešto kasnili s početkom natjecanja, no čim se razvedrilo marljivo su prionuli poslu, a tko se ove godine pokazao najboljim i najvještijim, doznat ćemo kasnije poslijepodne.

a.kučić/sjever.hr
08.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.