Now Reading:
Kućice se vraćaju na Zrinjevac i Tomislavac, Advent se širi izvan centra, a obrtnici ogorčeni: To je čisti rulet!
Full Article 2 minutes read

Kućice se vraćaju na Zrinjevac i Tomislavac, Advent se širi izvan centra, a obrtnici ogorčeni: To je čisti rulet!

Iako je Grad Zagreb još u ljeto raspisao natječaj za Advent, on će se za neke lokacije morati ponoviti. Razlog ponavljanja, poručuju iz Grada, jest u neispunjavanju uvjeta na kojima grad inzistira. Ove godine, za razliku od lani, vraćaju se kućice na Zrinjevac, a Advent se širi i u gradske četvrti, piše HRT.

Nakon što je Grad promijenio uvjete natječaja za Advent u Zagrebu, interes ugostitelja i obrtnika čini se manjim od očekivanoga. Od 32 lokacije nadmetanjem je zakupljeno 25. Za preostalih sedam slijedi novi krug nadmetanja.

-Budući da ponude koje su došle za te lokacije nisu odgovarale. Ni jedna nije odgovarala formalnim uvjetima natječaja kad govorimo o prigodnoj prodaji i ugostiteljstvu u takozvanom biding modelu aukcija, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Obrtnici su ogorčeni. Kažu, ulazak u nadmetanje minimalno iznosi 3 tisuće kuna. No to nije ni blizu jamstvu da će se kućica i zakupiti. Da bi ozbiljno konkurirali cijena leti i do 20 tisuća kuna. Za većinu obrtnika previše.

Nadmetanje za osam lokacija na glavnom trgu pod satom za većinu obrtnika – čisti je rulet. Osim što moraju potrošiti novac za nadmetanje, on im treba i za proizvodnju. Kad se podvuče crta – neisplativo je. Oprezni su i ugostitelji. Slabiji interes možda leži i u činjenici što će ove godine mnogi od njih advent održavati na svojim terasama.

-Ali je izvjesno da ova jesen i zima nose određenu dozu straha za ugostitelje zbog cjelokupne ekonomske situacije i energetske krize u kojoj se trenutno nalazimo i potencijalnom nedostatku radne snage, rekao je Ivan Tadić, tajnik Udruženja ugostitelja Zagreb.

Pozdravljaju činjenicu da se kućice vraćaju na Zrinjevac i Tomislavov trg i to je, kažu, smjer u kojem Grad treba ići.

-Kad se organizirao Advent on je nosio gotovo jednu petinu ukupnog prometa koji se ostvarivao u ugostiteljstvu u toj godini, istaknuo je Tadić.

Prvi put Advent se širi izvan središta grada. Prošle godine Advent u Zagrebu održan je u drukčijem ozračju. Nekima se svidio, nekima ne. Ovogodišnji će, poručuju iz Grada, sigurno biti drugačiji.

sjever.hr/hrt.hr
06.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.