Now Reading:
FOTOGALERIJA Zagorci i Slovenci zajedno u demonstraciji rada žurnih službi – Kolar: Imamo izuzetno dobro opremljene i uvježbane hitne službe, sve je izgledalo impresivno!
Full Article 6 minutes read

FOTOGALERIJA Zagorci i Slovenci zajedno u demonstraciji rada žurnih službi – Kolar: Imamo izuzetno dobro opremljene i uvježbane hitne službe, sve je izgledalo impresivno!

U okviru provedbe projekta CRO-SI-SAFE, Krapinsko-zagorska županija organizirala je u četvrtak prekograničnu demonstracijsku vježbu s ciljem poboljšanja suradnje, uvježbavanja protokola te unapređenja znanja i vještina u slučaju masovne nesreće.

Demonstracijska vježba održana je u Klanjcu, na prostoru tvrtke Predionice Klanjec d.o.o., a svoje vještine spašavanja i način rada prezentirali su djelatnici i volonteri Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije, Zagorske javne vatrogasne postrojbe – Ispostave Klanjec, Dobrovoljnih vatrogasnih društava s klanječkog područja, Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije, Ministarstva unutarnjih poslova – Policijske uprave Krapinsko-zagorske, Hrvatske gorske službe spašavanje-Stanice Zlatar Bistrica, Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije te Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah.

Voditelj vježbe, načelnik Stožera civilne zaštite KZŽ i predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Stjepan Skuliber rekao je da su u vježbi sudjelovale sve službe koje bi u takvim situacijama bile na raspolaganju županijskom Stožeru i mještanima.
-Njihov bi zadatak bio pomoći kod ovakvih velikih nesreća kakva je danas inscenirana. Mislim da smo svi zajedno vidjeli kakve su službe i kako mogu djelovati, a u ovakvim se vježbama vidi i potreba za boljom opremom – rekao je Skuliber, ocijenivši vježbu vrlo uspješnom.

Voditeljica projekta CRO-SI-SAFE Tanja Ivek iz Zagorske razvojne agencije naglasila je da jer cilj unaprijediti prekogranično partnerstvo hitnih spasilačkih službi.
-Shvatili smo da kroz nepogode koje su nas zadesile u posljednje vrijeme, od potresa, poplava, orkanskih vjetrova u našij neposrednoj blizini, do nesreća koje su uzrokovane ljudskim faktorom, ljudi često stradavaju jer ne znaju pravilno reagirati. Ovakvim projektima želimo širu javnost osvijestiti o pravilnoj reakciji na takve nesreće, a naše žurne službe dodatno ojačati opremom i specifičnim znanjima – rekla je Ivek.

Kako je objasnio župan Željko Kolar, cilj vježbe bio je doznati koliko su obučene i uigrane operativne snage s obje strane granice te bi li mogle dovoljno brzo i na odgovarajući način reagirati u slučaju velike elementarne nepogode.
-Nažalost, potres i velika prometna nesreća autobusa su događaji koji su se nama u proteklih nekoliko godina dogodili – dva potresa i velika nesreća autobusa u Humu Bistričkom s mnogo poginulih i ozlijeđenih. Danas smo pokušali simulirati vježbu na gospodarskom objektu s više od 120 zaposlenih, gdje se radi sa zapaljivim pamukom. Osim uvježbanosti naših službi, imali smo priliku vidjeti i opremu kojom raspolažemo mi i naši prijatelji iz Slovenije. Čitava je vježba snimana dronom, snimke ćemo analizirati i nakon toga vidjeti gdje smo mogli biti brži, učinkovitiji. No ponovo smo pokazali da imamo izuzetno dobro opremljene i uvježbane naše hitne službe i sve je izgledalo impresivno – rekao je Kolar.

Vježbu je pozorno pratio i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.
-Drago mi je što je zajednička vježba održana u Klanjcu, na samoj granici sa Slovenijom. Naša je predionica djelatnost gdje se doista mogu dogoditi razne nesreće, poput požara. Sada smo vidjeli kako bi sve trebalo funkcionirati u eventualnoj zajedničkoj akciji. Za naše smo znali da postoje, a sad smo vidjeli i kojom opremom raspolažu naši susjedi, kako bi nam mogli pomoći bude li za to potrebe – rekao je Brlek.

Načelnik PU krapinsko-zagorske Željko Košutić kazao je kao ovakve vježbe služe tome da žurne službe pokažu što znaju, za što su spremne, ali i da nešto i nauče.
-Današnja je vježba pokazala da su nam službe na nivou zadatka, da su napravile i više nego što se očekivalo i tražilo od njih. Bilo je vrlo uspješno, što se tiče MUP-a, a vidim da su i ostale službe bile više nego izvrsne – izjavio je Košutić.

Svoju je ocjenu dao i Marijan Lovrenčić, zapovjednik Vatrogasne zajednice KZŽ.
-Vježba je pokazala spremnost svih žurnih službi s obje strane granice da reagiraju u hitnim slučajevima. Od vatrogasnih je snaga sudjelovalo 50 vatrogasaca i 13 vozila i to u dijelu gašenja požara, pretraživanja prostora i spašavanja ozlijeđenih – kazao je Lovrenčić.

Bogdan Krumpak zapovjednih slovenskih službi također je zadovoljan vježbom.
-Kod nas sudjelujemo na takvim i sličnim vježbama svake godine i bilo nam je zadovoljstvo sudjelovati i ovdje, a svi smo sretno i dobro odradili zadatak – naglasio je.

Krešimir Božić iz Zavoda za hitnu medicinu KZŽ, koji je u vježbi sudjelovao s 13 svojih timova i šest vozila, kazao je da su u akciji koristili i dva tima sanitetskog prijevoza.
-Vježba je pokazala spremnost službi, našu koordinaciju, pokazala je gdje možemo biti bolji, gdje ima mjesta za napredak. Zahvaljujem svim djelatnicima na odazivu na vježbu – rekao je Božić.

Nada Dogan, ravnateljica Doma zdravlja KZŽ napomenula je da su se u vježbu uključili s veseljem, s dva tima sanitetskog prijevoza.
-I inače surađujemo sa sanitetskim prijevozom u ovakvim akcijama. Da se nešto dogodi stvarno na terenu, Dom zdravlja bi se s ekipama sanitetskom prijevoza, a vjerojatno i s našim liječnicima, uključio u takvu akciju – istaknula je Dogan.

Zamjenik pročelnika HGSS Stanice Krapina Nenad Capar rekao je da je njihova služba sudjelovala u vježbi s 20 ljudi, uz potražni tim.
-Naš je zadatak bio zbrinjavanje četvero ozlijeđenih s krova objekta. Sve je odrađeno uspješno i zadovoljni smo – rekao je.

Davor Šimunović, ravnatelj Društva Crvenog križa KZŽ pojasnio je da su u vježbi sudjelovali s tri vozila i 11 djelatnika volontera, a pet je osoba bilo u svojstvu šminkera.
-Nakon dojave o potresu, izašli smo na teren, imali smo tim za brzu procjenu i slali sve prema Zagreba. Bio je tu i tim za potporu i komunikaciju koji je koordinirao naše ostale timove, a zbrinuli smo nekoliko lakše ozlijeđenih osoba i odvezli u Dom zdravlja – kazao je Šimunović.

I Vladimir Zrinski iz Službe civilne zaštite Krapina zadovoljan je rezultatima vježbe.
-Mi smo sudjelovali u kompletnom komunikacijskom dijelu i sve je išlo preko Županijskog centra 112. svaka vježba poput ove pokazuje koliko su naše snage spremne – kazao je Zrinski.

Dodao je da je nakon svega vidljivo da su sve žurne službe, operativne snage i sudionici u sustavu civilne zaštite potpuno spremne za svaki oblik nesreće koji nas može zadesiti, kako u operativnom, tako i u komunikacijskom smislu.

Projekt CRO-SI-SAFE provodi se u okviru Programa suradnje INTERREG-V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020. te je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

a.kučić/sjever.hr
06.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.