Now Reading:
HOĆEMO LI PO SIR U ITALIJU: Zašto je hrana u Hrvatskoj toliko skuplja nego u susjednim zemljama?
Full Article 3 minutes read

HOĆEMO LI PO SIR U ITALIJU: Zašto je hrana u Hrvatskoj toliko skuplja nego u susjednim zemljama?

Predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Ana Knežević upozorila je u utorak na nestašicu mjerom zahvaćenog svinjskog mesa, dok je Mirko Budimir, potpredsjednik izvršnog odbora Udruga trgovine HUP-a, rekao da su nestašice zasad djelomične, ali da će doći do stvarnih potraje li mjera dugoročno. Jesu li vladine mjere utjecale na nestašicu i zašto je hrana u Hrvatskoj toliko skuplja nego u susjednim zemljama?

Kako prenosi N1, u sinoćnjem dnevniku HRT-a savjetnik ministra gospodarstva Jurica Lovrinčević rekao je da “nitko ne razmišlja da će ovo biti dugoročne mjere”, dok je predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja Krešimir Kuterovac upozorio da je cijena hrvatskih svinja najniža u Europi te da im proizvodnja pada.

Iako ograničenje cijena pomaže potrošačima, otkako je odluka stupila na snagu, nekih proizvoda ima manje ili uopće nema. Prema riječima predsjednice Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, najviše prijava odnosi se na svinjetinu.

Budimir je rekao da će dugoročno doći do stvarnih nestašica, a da je to sada reducirano.

-Naše narudžbe, koje mi šaljemo proizvođačima, ne isporučuju se u stopostotnom obimu i to je djelomična nestašica u kratkom roku. Ako dugoročno potraju ove mjere, bojim se da će doći do stvarnih nestašica i da nećemo imati pojedinih artikala iz ovih paketa mjera – rekao je Budimir te dodao kako su trgovci zbog ovih mjera prisiljeni prodavati robu ispod cijena po kojoj su je nabavili.

Ministarstvo gospodarstva je pak zadovoljno mjerama i njihovim provođenjem. Prema riječima savjetnika ministra, nakon najavljenog razdoblja ograničavanja cijena vidjet će kakva je situacija na tržištu i odlučiti što dalje, no ipak, s obzirom na inflaciju morali su reagirati.

Knežević je rekla da u Hrvatskoj oko 30 posto kućnog proračuna ide na prehranu, što je ocijenila izuzetno visokim, te da još toliko ide na režije. S druge strane, navela je, prosjek europskih zemalja je 30 posto za sve skupa.

Predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja Krešimir Kuterovac rekao je da je cijena hrvatskih svinja danas najniža u Europi – u odnosu na Njemačku su niže za 15 posto, a u odnosu na Španjolsku za 26. Naglasio je i da su im cijene električne energije i hrane porasle 100 posto, prenosi N1.

-Naša marža ne postoji, ona je minus 2 kune po kilogramu. Rezultat toga je da se svinjogojstvo u Hrvatskoj polako urušava i proizvodnja nam pada. Ove godine proizvodnja će nam pasti 10 posto. Uvoz svinjskog mesa vam je u prvih sedam-osam mjeseci bio 13 posto veći nego što je bio prošle godine – rekao je Kuterovac.

Odgovarajući na pitanje zašto su neki artikli jeftiniji u obližnjim zemljama nego kod nas, Knežević je navela primjer jednog sira uvezenog iz Italije, gdje mu je cijena 10 eura, a u Hrvatskoj 149 kuna po kilogramu.

PDV na prehranu u Italiji je 4 posto. Kod nas je na taj sir PDV 25 posto – rekla je Knežević i dodala kako Slovenija ima porez 9.5, Njemačka 7, Francuska 5.5 posto, a Velika Britanija i Irska. To je razlog zašto su cijene tamo povoljnije.

Iako je utvrdila kako bi trebalo smanjiti stopu PDV-a na hranu, Lovrinčević je poručio da to ne bi utjecalo na konačnu cijenu.

www.sjever.hr / n1
05.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.