Now Reading:
Obilježena 79. obljetnica jedne od najkrvavijih bitaka na ovim prostorima, Šemovečke bitke
Full Article 2 minutes read

Obilježena 79. obljetnica jedne od najkrvavijih bitaka na ovim prostorima, Šemovečke bitke

U organizaciji Općine Trnovec Bartolovečki i Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije, u Spomen parku u Šemovcu, kod spomenika Plamen revolucije u utorak se okupilo više od stotinu antifašista s područja Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije kako bi obilježili 79. obljetnicu Šemovečke bitke.

U jednoj od najkrvavijih bitaka 3. listopada 1943. godine poginulo je 76 antifašista, a okupljeni su im odali počast polaganjem vijenaca kod spomenika žrtvama fašizma kod Osnovne škole Šemovec i Spomen parku u Šemovcu, kod spomenika Plamen revolucije.

Načelnica Verica Vitković naglasila je kako Općina Trnovec Bartolovečki vodi brigu o svojim spomenicima, kao i o spomenicima Narodnooslobodilačke borbe.

-Jedan od njih je i ovaj spomenik u Šemovcu, a ove smo godine u našem proračunu izdvojili značajna sredstva kako bi uredili postolje i okoliš. Cilj nam je da i dalje vodimo brigu o spomenicima i njegujemo tradiciju naših predaka – rekla je Vitković pozvavši i Varaždinsku županiju da se s financijskim sredstvima uključi u uređenje gornjeg dijela spomenika kako bi bio na čast ovog mjesta i cijele Varaždinske županije.

Predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije Milivoj Dretar poručio je kako je Šemovečka bitka bila jedna od težih ratnih epizoda tijekom Drugog svjetskog rata.

-Ipak, danas nam pripada čast da možemo obilježiti takav jedan jubilej i doći do ovog uređenog spomenika, ali i da mlade podučimo zašto je napravljen ovaj spomenik koji je i dan danas ukras sela – rekao je Dretar.

Istaknuo je i kako se nada da će se spomenici i dalje uređivati, da će oni i dalje održavati ovakve komemoracije i svečanosti, ali i da će građani primijetiti rad njihovih antifašističkih udruga te da će u tome imati daljnju podršku.

Uz brojne delegacije na obilježavanju Šemovečke bitke bile su saborske zastupnice Natalija Martinčević i Barbara Antolić Vupora. Zatim zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković te načelnici općina Martijanec i Jalžabet Branimir Nađ i Rajko Solar. U Šemovec je stigao i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

sjever.hr
04.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.