Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija – Županija prijatelj djece suorganizator je Konferencije “Rana intervencija u djetinjstvu kao doprinos budućnosti zajednice” – Ovo je prvi korak u stvaranju Koalicije za ranu intervenciju u djetinjstvu
Full Article 4 minutes read

Krapinsko-zagorska županija – Županija prijatelj djece suorganizator je Konferencije “Rana intervencija u djetinjstvu kao doprinos budućnosti zajednice” – Ovo je prvi korak u stvaranju Koalicije za ranu intervenciju u djetinjstvu

U utorak je u prostorijama Poduzetničkog inkubatora Krapinsko-zagorske županije održana konferencija “Rana intervencija u djetinjstvu kao doprinos budućnosti zajednice”. Ova konferencija se, simbolično, održava tijekom Dječjeg tjedna i prvi je zajednički korak u stvaranju Koalicije za ranu intervenciju u djetinjstvu.

Prema riječima zamjenice župana Krapinsko-zagorske županije Jasne Petek rana intervencija je skup podrške djetetu koje ima određene rizike u razvoju osobito u prve tri odnosno prvih sedam godina i na ovaj način se šanse za normalan razvoj djeteta daleko olakšavaju.

-Krapinsko-zagorska županije već nekoliko godina vrlo intenzivno radi na razvoju socijalno usluge rane intervencije i suradnici su na projektu Hrvatske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu. Vizija Krapinsko-zagorske županije po pogledu razvoja socijalnih usluga je razvoj transparentne, stručne i dostupne usluge, a socijalna usluga rane intervencije je usluga koju Županija već nekoliko godina intenzivno razvija -kazala je zamjenica Petek.

Predsjednica Upravnog odbora Hrvatske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu Marta Ljubišić izrazila je zadovoljstvo što se konferencija održava u dječjem tjednu i županiji koja je Županija – prijatelj djece.

-Ova konferencija se održava u sklopu projekta koji je usmjeren na Krapinsko-zagorsku županiju. Cilj je da se u županiji povežu svi djelatnici koji pružaju usluge djeci s razvojnim teškoćama da bi se stvorio učinkovit sustav rane intervencije u djetinjstvu. To je nešto što u Hrvatskoj nemamo. Imamo kvalitetne pružatelje usluga, ali su oni nepovezani – rekla je Ljubišić te dodala kako djeca s teškoćama često trebaju usluge različitih profila stručnjaka.

Ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice Antun Zupanc naglasio je kako za njihov rad ova konferencija puno znači jer u sklopu Centra djeluje i kabinet za ranu intervenciju.

-Naša djeca nisu drugačija. Naši učenici imaju teškoće u razvoju, no imaju apsolutno sva prava na školovanje i jednake uvjete života i rada kao i sva druga djeca. Da bi to ostvarili mi im moramo dati potporu kakva im je u tom trenutku potrebna – kazao je Zupanc.

Istaknuo je i kako kabinet za ranu intervenciju ima rezultate, no s obzirom na velik broj roditelja koji im se obratio za pomoć, priznaje kako je izazovno.

-Zasad nemamo maksimalne kapacitete kakvi se očekuju, no nadam se da ćemo u narednom periodu raditi na smanjenju listi čekanja. Pozitivno je što smo na neodređeno, puno radno vrijeme zaposlili edukacijskog rehabilitatora uz kojeg u kabinetu na nepuno radno vrijeme radi njih još četvero – rekao je Zupanc.

Specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice Sunčica Martinec istaknula je važnost ranog uočavanja teškoća u razvoju i reakcije.

Ranom intervencijom možemo vrlo lako djelovati na težinu ekspresije njihovog oštećenja. Zato je vrlo važno da svi u raznim sustavima, od socijalnog, zdravstvenog i ostalih međusobno surađujemo i koordiniramo kako bi djeci pomogli da im usluge budu što dostupnije te da za svakog pojedinca postignemo što bolju razinu njegovog funkcionalnog statusa integracije u sustav – rekla je Martinec.

msopek/sjever.hr 04.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.