Now Reading:
FOTO I VIDEO Pod motom “Ljubav djeci prije svega” počeo najveseliji tjedan u Krapinsko – zagorskoj županiji
Full Article 5 minutes read

FOTO I VIDEO Pod motom “Ljubav djeci prije svega” počeo najveseliji tjedan u Krapinsko – zagorskoj županiji

Pod motom “Ljubav djeci prije svega” u ponedjeljak je u Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda u Krapini, već tradicionalno, veselim nastupima djece krapinskih osnovnih škola i vrtića, otvoren Dječji tjedan u Krapinsko – zagorskoj županiji.

Tom je prilikom zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek istaknula kako se u Dječjem tjednu s posebnom pažnjom pristupa onome o čemu govori Konvencija o pravima djeteta i njihovoj zaštiti.

– Govorimo o njihovim pravima na odgoj, obrazovanje, zdravstvenu skrb, o pravu na igru i sretnom, zdravom, slobodnom i sigurnom odrastanju. Mi odrasli, donositelji odluka, o tome trebamo voditi računa u svakom danu svog djelovanja – rekla je Petek te dodala kako Županija ovogodišnji moto „Ljubav djeci prije svega” ima pred sobom 365 dana u godini što dokazuju pokrivanjem potreba djece u 50 postotnom iznosu proračuna.

Jedna od ovotjednih aktivnosti biti će i Inicijativa za dan bez ocjena u školi, a koja je prema riječima zamjenice Petek urodila plodom.

– Gotovo sve škole Krapinsko – zagorske županije su se odazvale. Imperativ za pokretanje tog dana je da djeci poručimo da učimo ne za ocjenu nego za znanje vještine i iskustva i da nema nije toliko bitna ocjena koliko je bitno kako ćemo svoja znanja i vještine moći upotrijebiti – istaknula je Petek i pozvala roditelje da ovaj tjedan više obrate pozornost na prava djece.

Podsjetila je zamjenica Petek sve i kako će ovaj tjedna Krapinsko – zagorska županija objaviti Javni poziv za dječji participativni proračun.

Podršku rasplesanim mališanima pružio je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar koji je naglasio kako Županija sve ovo radi, ne zato što mora, nego zato što vjeruje.

– Sve ove aktivnosti koje smo pripremili kroz Dječji tjedan je nešto s čime se rukovodimo kroz cijelu godinu. Kada smo dobili prestižnu titulu Županija – prijatelj djece rekao sam da ne radimo to zbog priznanja, nego zato što su ciljevi koje smo si postavili izuzetno bitni, a oni su vezani uz djecu – rekao je župan Kolar.

Dodao je i kako su poruke koje djeca sama šalju izuzetno bitne jer sva djeca ne odrastaju u istim uvjetima te da je isto tako bitno da ih odrasli stvarno pročitaju i reagiraju. Najavio je i kako će ovaj tjedan biti najveseliji tjedan u godini na području Krapinsko – zagorske županije.

– Cilj je da djeca stvarno osjete da smo tu zbog njih, da ih se sluša i da mi odrasli napravimo ono što oni žele, a to se posebno odnosi na djecu u dječjim vrtićima – njihov je posao da se igraju, budu veseli, sretni, a mi smo tu da im omogućimo da to rade u miru – poručio je župan Kolar.

Kao domaćin ovogodišnjeg otvorenja, okupljenima je dobrodošlicu poželio i gradonačelnik Krapine, Zoran Gregurović te naglasio kako se Grad Krapina zalaže za stvaranje preduvjeta za bolje i sretnije djetinjstvo odnosno da svi na području grada imaju iste ili barem slične uvjete.

– U proteklih nekoliko godina značajna sredstva uložili smo u uređenje dječjih igrališta po našim vanjskim naseljima kao i sportska igrališta po našim vanjskim mjesnim odborima. Isto tako ulagalo se i u gradski vrtić, dogradnju i uređenje okoliša te u naše osnovne škole – rekao je gradonačelnik Gregurović dodavši kako se uvijek trude napraviti što bolje pretpostavke za sretnije djetinjstvo.

– Naravno da se uvijek treba bolje i više, no moramo biti svjesni da su proračunske mogućnosti Grada takve kakve jesu. Od općih prihoda u iznosu od oko 27 milijuna kuna, oko 5 milijuna kuna ulažemo u sufinanciranje boravka djece u dječjim vrtićima te da se uvijek osiguravaju dodatna sredstva za poboljšanje uvjeta u našim osnovnim školama. Osim toga, vrlo je važno da se značajna sredstva ulažu u druge vidove koji možda nisu direktni pa je tako nakon dugo godina u Krapini proradilo kino, nabavljeni su novi projektori, a puno se ulaže u Pučko i u knjižnicu, kao i sve druge segmente koji čine život boljim – zaključio je Gregurović.

U sklopu županijskih aktivnosti povodom Dječjeg tjedna su i dvije predstave koje su dostupne na sljedećim linkovima: Predstava Plačko (za niže razrede OŠ) i HHuligan (za više razrede OŠ i SŠ) u izvedbi kazališta Mala scena, dostupne putem poveznic: https://youtu.be/H5LV-6_LOdk (link predstave „Plačko“) https://youtu.be/bSKimRDr7xg (link predstave„Huligan“). Isto tako, održat će se i konferencija na temu “Rana intervencija u djetinjstvu kao doprinos budućnosti zajednice”, u organizaciji Hrvatske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu, sastanak dječjih načelnika i gradonačelnika sa županom te stručni skup na temu Zaštita prava djece u digitalnom okruženju.

www.sjever.hr
03.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.