Now Reading:
“KAJ SU JELI NAŠI STARI” Vrijedne udruge iz Goričana pripremile autohtona međimurska jela, a Šuderica poprimila magično jesensko ruho
Full Article 2 minutes read

“KAJ SU JELI NAŠI STARI” Vrijedne udruge iz Goričana pripremile autohtona međimurska jela, a Šuderica poprimila magično jesensko ruho

U subotu, 24. rujna 2022. godine na Šuderici u Goričanu održana je manifestacija „Kulturna baština Općine Goričan – kaj su jeli naši stari“ u organizaciji Općine Goričan a u sklopu projekta MR-EGTC Heritage HUHR koji se temelji na gastronomskim i kulturnim običajima te povezivanju ljudi koji žive s obje strane Mure. Manifestacija je sufinancirana od strane Europske unije a obuhvaćene su općine Europske grupacije za teritorijalnu suradnju Regija Mura.

Vrijedne udruge iz Goričana za sve prisutne pripremile su autohtona međimurska jela. Bilo je tu svega, od tradicionalnog graha sa zeljem, variva od hajdinske kaše, pohanih i pečenih odrezaka, faširanaca, mesnih štruca do čvaraka, trganaca, sireva ličenaca i turoša, mesa s tiblice i hladnetine. Nije nedostajalo ni starinskih slastica koje su podsjetile na izvornost međimurskog kraja.

Prikazom starinskog običaja ručnog branja kukuruza posjetitelji su vraćeni u vremena kada je život na selu izgledao potpuno drugačije nego danas: nije bilo traktora, ni mobitela ni toliko svakodnevnih obaveza. Djeca iz Goričana i Donjeg Vidovca kroz druženje i zabavu prikazala su starinske dječje igre sa kukuruzom i ljuščinjem. Oni najhrabriji, a bilo ih je mnogo, među njima i najmlađi, okušali su se u jahanju konja. Svi redom kazali su kako je to jedno uzbudljivo i nezaboravno iskustvo. U sklopu ove manifestacije moglo se vidjeti i kušati uživo rezanje pršuta a sve prisutne zabavljali su Gruntovčani te bend Boemi. Kao poslastica za kraj ovog odličnog programa Kerekesh Teatar izveo je predstavu „Ja, trudnica“ i nasmijao publiku do suza.

Zadovoljna lica okupljenih dokaz su da je manifestacija uspjela, okupila mještane i vratila ih u davne dane naših baka i djedova.

sjever.hr/gorican.hr
28.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.