Now Reading:
Najugroženiji građani i poduzetnici uz Vladine mjere mogu računati i na pomoć Grada Ivanca
Full Article 4 minutes read

Najugroženiji građani i poduzetnici uz Vladine mjere mogu računati i na pomoć Grada Ivanca

U Kinodvorani Ivanec održana je sjednica Gradskog vijeća Ivanec na kojoj je jedina tema bila aktualna problematika vezana uz opskrbu plinom. Gradonačelnik Milorad Batinić istaknuo je da je sjednica sazvana i zbog brojnih upita potrošača zabrinutih zbog ekstremnog poskupljenja plina, ali i zbog situacije oko prelaska na opskrbu iz Ivkom plina u Gradsku plinaru Zagreb koja je opskrbljivač u obvezi javne usluge, ali koja putem medija neprestano poručuje da ne može prihvatiti nove potrošače.

Direktor Ivkom plina d.o.o. Darko Putar pojasnio je način na koji po pitanju opskrbe plinom i njegove distribucije potrošačima funkcionira ova tvrtka i kako se formira cijena plina.

Podsjetio je da je Ivkom plin dosad potrošače svog distributivnog područja opskrbljivao najjeftinijim plinom u Hrvatskoj (temeljem ugovora o opskrbi plinom za tržišnu uslugu), ali da im u sadašnjoj situaciji nestabilnosti i ogromnog poskupljenja plina na tržištu više ne može ponuditi plin po konkurentnim cijenama.

Stoga im je na vrijeme poslao obavijesti s pozivom da prijeđu na opskrbu putem Gradske plinare Zagreb, sa svom pripremljenom dokumentacijom koju je samo trebalo potpisati.

-Ivkom plin je u svemu dosad dobro postupio, a to nam je potvrđeno i dopisom HERA-e (Hrvatske energetske regulatorne agencije). Gradska plinara Zagreb mora prihvatiti nove potrošače jer je zakonom određeno da se kupac iz sfere tržišta uvijek može „skloniti“ u sigurnost javne usluge, dakle, pod zaštitu države – istaknuo je Putar.

Gradski vijećnici iznijeli su i neke svoje prijedloge mjera i viđenja o načinu na koji bi Grad – uz paket mjera koji je po tom pitanju već donijela Vlada RH – trebao dodatno zaštititi građane i posebno, gospodarstvenike.

Putar je kazao da će situacija vezana uz opskrbu plinom kućanstava dobro završiti te da će država sigurno stati u zaštitu građana, jer nema tog kućanstva čiji bi kućni budžet mogao pokriti ekstremno visoke mjesečne rate plina. Postavlja se pitanje tko bi plin po cijeni od 20 kn/m3 uopće mogao kupiti i kome bi ga se moglo prodavati, jer takve cijene značile bi urušavanje cijelog sustava tržišta plinom.

U korist ove ocjene govore i činjenice da je Vlada RH počela donositi mjere u tom pravcu te da će daljnje mjere biti vezane uz odluke EU, to više što cijene plina nisu problem samo u Hrvatskoj, već potpuno iste probleme imaju i zemlje EU.

Stoga valja očekivati da će država, u kontekstu seta zajedničkih odluka s EU, tražiti rješenja i za kategoriju kupaca – poduzetnika, koji nisu u poziciji da se mogu „sakriti“ pod zaštitu države.

Što se tiče zaštite potrošača iz kategorije kućanstava, naglašena je Vladina odluka o tome da će se plin prodavati HEP-Plinu, koji ima status zajamčenog opskrbljivača, što znači da će cijena plina biti limitirana.

Čak i ako bi se dogodilo da Gradska plinara Zagreb neće moći podnijeti priljev novih kućanstava, onda će umjesto nje posao opskrbe plinom preuzeti HEP, a to znači da kućanstva neće ostati bez plina čak i ako pružatelj javne usluge ne bude mogao izvršiti taj posao.

Također, uz najave koje govore o tome da će cijena plina za kućanstva biti limitirana, čime bi se građani direktno zaštitili, sve je više opreznih prognoza koje govore u korist pada cijena plina i stabiliziranja plinskog tržišta.

Gradonačelnik Batinić najavio je gradske mjere pomoći najugroženijim građanima i poduzetnicima, koje se već razrađuju i uskoro će biti prezentirane vijećnicima.

Izrazio je protivljenje pojedinim populističkim prijedlozima koji su se mogli čuti na sjednici, izrađenim i plasiranim u javni prostor bez potrebnog stručnog znanja i analitike, a čije bi usvajanje moglo dovesti do urušavanja i demontaže proračuna.

– Grad Ivanec mora se dalje graditi i razvijati, nemojmo dozvoliti da populističkim mjerama uništimo sami sebe – zaključio je gradonačelnik uz konstataciju da će se i dalje po pitanju energenata pratiti situacija te, u skladu s time, i odgovarajuće reagirati.

www.sjever.hr / ivanec.hr
17.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.