Now Reading:
U Zagrebačkoj županiji niče Centar izvrsnosti za robotiku – dio projekta vrijednog 114 milijuna kuna
Full Article 2 minutes read

U Zagrebačkoj županiji niče Centar izvrsnosti za robotiku – dio projekta vrijednog 114 milijuna kuna

U Dugom Selu uskoro će se izgraditi Centar izvrsnosti za robotiku unutar kojeg će učenici na najsuvremenijim strojevima učiti o razvoju i projektiranju sustava upravljanja robotima u industrijskoj proizvodnji, uslužnim djelatnostima i kućanstvu.

Budući centar izvrsnosti za robotiku u Dugom Selu jedan je od tri projekta u sklopu 114 milijuna kuna vrijednog projekta Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu, Industrija 4.0 za kojeg je Zagrebačka županija iz EU fondova i državnog proračuna osigurala 80 milijuna kuna, dok je gotovo 34 milijuna kuna osigurala u vlastitom proračunu.

Radove u Dugom Selu obišao je zamjenik župana Evin Kolarec koji je tom prigodom istaknuo kako će učenici učiti radeći na najsuvremenijim strojevima i po izlasku iz škole biti spremni za tržište rada.

-Ovaj projekt od iznimne je važnosti za obrazovni sustav, ali i gospodarstvo Zagrebačke županije koje će uz kvalificiranu radnu snagu još snažnije rasti – rekao je Kolarec.

Gradonačelnik Dugog Sela zahvalio je Zagrebačkoj županiji na značajnom ulaganju zahvaljujući kojem će mladi ostajati u Hrvatskoj i graditi budućnost.

Osim uspostave infrastrukture, projekt RCK usmjeren je i na razvoj ljudskih potencijala kroz brojna stručna usavršavanja nastavnog osoblja. Nakon što se izgrade, centri će biti opremljeni svim potrebnim strojevima koji će učenicima omogućiti praksu po najvišim europskim standardima.

Uz Centar izvrsnosti za robotiku u Dugom Selu, u Velikog Gorici se gradi Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije, a u Samoboru se gradi Centar za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije.

sjever.hr/zagrebacka-zupanija.hr
16.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.