Now Reading:
DOĐITE U LUDBREG – HODOČASNIČKI CENTAR SVIJETA Gradonačelnik Bilić: Jako je malo mjesta u svijetu poput Ludbrega
Full Article 4 minutes read

DOĐITE U LUDBREG – HODOČASNIČKI CENTAR SVIJETA Gradonačelnik Bilić: Jako je malo mjesta u svijetu poput Ludbrega

U Ludbregu je u tijeku jedno od najvećih proštenja u Hrvatskoj, Dani Svete Nedjelje. Uz brojne vjerske programe, u centru svijeta u 10 dana manifestacije posjetitelji mogu uživati u zabavnim i sportskim događanjima, bogatoj gastronomskoj ponudi i koncertima nekih od najvećih imena s hrvatske glazbene scene.

Koncertni je program započeo u četvrtak nastupom Gorana Bareta i Majki, nastavio se jučer kada je pozornicu „zapalio” megapopularni Halid Bešlić, a danas ga zatvara kralj dobre zabave Jasmin Stavros s grupom Ljubavnici.

Poziv svim hodočasnicima iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja, kao i dobrodošlicu onima koji su već stigli u Ludbreg uputio je i gradonačelnik Dubravko Bilić koji je poručio kako Ludbrežani zajedničkim snagama grade i čuvaju „ovo posebno mjesto na zemaljskoj i božanskoj karti”. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

„U svijetu postoje milijuni gradova, velikih i malih, poznatih i onih za koje nikad nismo čuli, ali jako je malo mjesta koja su postala posebna i jedinstvena, u koja smjeraju nebrojene mase ljudi. Ludbreg je jedno od takvih mjesta koje je obilježeno božjim djelovanjemčudom koje se desilo upravo ovdje u našoj neposrednoj blizini, čudom koje pokazuje da dobrota postoji, da nada postoji, ali ono što je najvažnije da u ovom svijetu prepunom nepravdi, ratova, epidemija i pandemija, raznih boleština i drugih nedaća postoje mjesta koja su čvrst oslonac svima u nevolji.

Ludbreg kao i malobrojna druga mjesta u koja se hodočasti, su nama običnim ljudima važna jer su nam poput prijatelja na koje se možemo osloniti, zatražiti pomoć, biti saslušan i utješen. I Ludbreg jest vaš prijatelj, stoji tu i čeka kad ćete doći da se zajedno nasmijete, zaplačete ili jednostavno smirite. Ludbreg je vaš prijatelj.

Mi današnji ljudi, užurbani, zaposleni, okrenuti sebi i svojim potrebama u ovom najsebičnijem vremenu kroz povijest imamo sve manje prijatelja, ali smo i mi sve manje prijatelji drugima. Ne pomažemo jedni drugima, sve manje vjerujemo jedni drugima jer nas je vrijeme naučilo da za sve probleme postoji jedan svemogući lijek koji se zove novac. S njim rješavamo sve naše probleme i za njega smo spremni napraviti sve, iako u dubini duše znamo da to nije tako.

Novac je kao pokvareno prijateljstvo, on samo uzima. Novac ne zna što nam treba, to zaista znaju samo prijatelji. Oni nas poznaju, oni nas čuju, oni nas razumiju i oni nas nikad ne napuštaju. Tu su uvijek za nas i mi smo tu uvijek za njih. Bez straha i srama.

Zato je i Ludbreg uvijek tu za svoje prijatelje, vas drage nam hodočasnike, da vam bude utjeha i nada, oslonac i podrška, da lakše povjerujete i ustrajete u svojoj vjeri i nadi. Jer kao što je Ludbreg uvijek tu za vas, tako ste i vi kao prijatelj uvijek spremni pomoći onima koji su blizu vas, koji vjeruju u vašu dobrotu i snagu.

I upravo ta snaga prijateljstva u današnje vrijeme može biti pokretač promjene naših sebičnih navika, može nam pomoći da i naše zajednice budu dvosmjerno usmjerena mjesta koja istovremeno daju, ali i primaju. Biti prijatelj i imati prijatelja je najveće blago. Čuvajmo ga jer kad ga izgubimo, izgubili smo iglu u plastu sijena.

Pred nama su teška i izazovna vremena, rat je ponovno na europskom tlu koji može godine pred nama učiniti neizvjesnima i teškima. Ponesite iz Ludbrega danas i uvijek kad ste tu snagu prijateljstva da nam ova zima i sve zime koje su pred nama budu blage i nasmijane, tople i mirne. I ako se danas u Ludbregu sjetite starih prijatelja, pošaljete im poruku da mislite na njih, možda možemo i na taj način pomoći da nam svima bude bolje.

Dobro došli k nama u Ludbreg, dragi prijatelji.”

Program događanja dostupan je ovdje.

www.sjever.hr
03.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.