Now Reading:
FOTO I VIDEO: „Ulovili” smo župana Kolara s prstima u pekmezu!
Full Article 3 minutes read

FOTO I VIDEO: „Ulovili” smo župana Kolara s prstima u pekmezu!

U Zagorju je po prvi puta otvorena Pekmezijada.

Prvo izdanje zagorske Pekmezijade održano je ove subote u Dubravi Zabočkoj po uzoru na istu manifestaciju koju braniteljske udruge već 11 godina održavaju u Dugoj Međi, a upravo je županu Krapinsko-zagorske županije Željku Kolaru pripala čast da otvori 11. Pekmezijadu u Dugoj Međi.

Iako šljiva nije tipična zagorska namirnica, prema Kolarovim riječima ova manifestacija ima i jednu simboliku. Naime, suradnja između braniteljskih udruga dovela je pekmezijadu i u Zagorje, a šljive od kojih se kuhao pekmez su iz Duge Međe.

-To je ove godine napravljeno na jedan vrlo simpatičan i dobar način, a sljedeće godine, nadam se da ćemo ju napraviti tako da ćemo jedan dio pekmeza kuhati od naših domaćih šljiva, a drugi dio od šljiva iz Duge Međe pa ćemo vidjeti koji je bolji – rekao je Kolar.

Po prvi puta natjecala se i ekipa iz Županije, a župan Kolar naglasio je da su odlučili sudjelovati kako bi prije svega odali priznanje braniteljima i braniteljskoj udruzi iz Zaboka koja je organizirala ovu manifestaciju te poslali poruku zajedništva.

-Šljive se inače uvijek očiste, pa melju da pekmez bude brže gotov, no moja ekipa je odlučila to ne raditi, nego peći pekmez iz cijelih šljiva tako da smo već malo drugačiji od drugih. Vrlo sam zadovoljan što su oni sami donijeli odluku da se drže onog starinskog recepta – poručio je Kolar.

Da ovo definitivno nije zadnja pekmezijada potvrdio je i Josip Horvatin, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije koji je najavio kako već imaju termin za drugu godinu.

-Ona će se održati 2. rujna 2023. godine u srcu Krapinsko-zagorske županije, gradu Zaboku. Ovo je prva godina i nismo htjeli ići preširoko, pa sudjeluje 10 natjecateljskih ekipa. 5 ih je iz jedinica lokalne samouprave i to onih koji financijski podupiru naše udruge već godinama, Krapinsko-zagorska županija, gradovi Donja Stubica i Zabok i općine Hum na Sutli i Stubičke Toplice te 5 udruga civilnog društva, braniteljske udruge iz Duge Međe, općine Bedekovčina, naša udruga, Udruga žena Jana iz Poznanovca i tisak Logo Jasmin iz Dubrave Zabočke – rekao je Horvatin.

Pojasnio je da se pekmez kuha na tradicionalan, starinski način. Svaka ekipa sastoji se od 5 natjecatelja, dobiva 38 teglica, 20 kilograma šljiva i 5 kilograma šećera, a ostale mirodije koriste po vlastitom izboru. Na svakoj od njih bilo je jedino da donesu dobru volju, osmijeh, kotlić i plin.

-Svaka natjecateljska ekipa 10 teglica zadržava za sebe, a 20 teglica od svake ekipe bit će spremljeno za donaciju. Već smo ranije najavili da ćemo jedan dio pokloniti Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama u Krapini, a drugi dio našoj veteranskoj bolnici kako bi se pokušali zahvaliti za sve ono dobro što oni čine za nas hrvatske branitelje – kazao je Horvatin.

S obzirom da Krapinsko-zagorska županija već duži niz godina njeguje prijateljstvo i surađuje s Općinom Jarmina, pekmezijadi je prisustvovao i načelnik Općine Goran Ileković.

-Općina Jarmina povezana je s cijelim Zagorjem i 80 posto stanovništva potječe nam iz Hrvatskog zagorja. Jako su česta i druženja branitelja. To je dugogodišnja tradicija, posjećujemo se i organiziramo razne igre. Uvijek nam je drago ugostiti ih i doći ovamo – rekao je Ileković.

tklopotan / www.sjever.hr
03.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.