Now Reading:
U Krapinsko – zagorskoj županiji sve je spremno za početak nastave – U školske će klupe u ponedjeljak sjesti 13.438 učenika
Full Article 6 minutes read

U Krapinsko – zagorskoj županiji sve je spremno za početak nastave – U školske će klupe u ponedjeljak sjesti 13.438 učenika

U osnovnoj školi Sveti Križ Začretje održana je konferencija za medije povodom početka nove školske godine u zagorskim osnovnim i srednjim školama, a čiji je osnivač Krapinsko – zagorska županija.

U klupe zagorskih osnovnih škola tako će u ponedjeljak sjesti 9153 učenika u 615 razrednih odjela, što je nažalost za 143 učenika manje u odnosu na prošlu školsku godinu. Od tog broja, 1006 je prvašića, koji će u školske klupe sjesti po prvi puta. U devet osnovnih škola za 14 odgojno-obrazovnih skupina odnosno 265 učenika organiziran je i produženi boravak. Zajedno s jedinicama lokalne samouprave KZŽ sufinancira nabavu radnih bilježnica za sve osnovnoškolce, a za što je u proračunu osigurano 1.550.000 kuna što je za 150.000 kuna više u odnosu na prošlu godinu.

Završen je i drugi upisni rok za devet srednjih škola kojima je osnivač KZŽ, a za koje je Ministarstvo odobrilo 1350 upisnih mjesta te je upisano 1192 učenika, što je 88 posto popunjena kvota i to je za 2 posto više u odnosu na prošlu godinu. Tako ukupan broj učenika srednjih škola ove godine iznosi 4285, za 13 učenika više u odnosu na prošlu godinu, a ukupan broj učenika osnovnih i srednjih škola zajedno je 13 438 učenika. Što se tiče deficitarnih zanimanja, nakon drugog upisnog roka upisano je ukupno 165 učenika. I ove godine u škole na području Krapinsko – zagorske županije upisani su učenici raseljeni iz Ukrajine, njih ukupno 18.

Kako je na samom početku obraćanja istaknuo krapinsko – zagorski župan Željko Kolar sve je spremno za početak nove školske godine.

– Želim svih učenicima i učenicama dobrodošlicu u sve naše osnovne, područne i srednje škole, a ponovno i posebno želim dobrodošlicu učenicima prvašićima. Za njih je to posebno uzbuđenje i najveći iskorak i promjena – poručio je župan Kolar te zahvalio svim nastavnicima na trudu i zalaganju kojim su uspjeli, kako je rekao iznijeti dvije izuzetno teške godine, što se tiče obrazovnog sustava po pitanju kovida.

– Trebalo je puno i znanja i umijeća, a nekada i improvizacije da se uspije održati nastava na visokoj razini. Ono što me veseli je činjenica da su odluke koje smo donijeli bile ispravne, iako je u pojedinim trenucima bilo i prijetnji i ucjena, te da smo djecu maksimalno držali u školama. Mi smo u suradnji s našim epidemiolozima i ravnateljima, analizirali stanje na dnevnoj razini i prema službenom podatku Ministarstva, upravo su djeca Krapinsko – zagorske županije najviše boravili u školama. Maturante smo držali cijelo vrijeme na nastavi u školama, a to se vidi na sjajnim rezultatima na maturi – rekao je Kolar naglasivši kako ga stoga izuzetno veseli što će učenici u novu školsku godinu krenuti bez ikakvih ograničenja.

– Naravno, duboko smo svjesni da od prvog dana, u čitavoj ekipi, kao što smo to radili do sada, moramo pratiti stanje da bismo mogli donositi pravovremene odluke. Zdravlje djece i naših profesora i profesorica na prvom nam je mjestu – dodao je.

Osvrnuo se župan i na prijevoz učenika te objasnio kako se sve linije za prijevoz učenika u ponedjeljak vraćaju u pogon i startaju prema dogovoru, a sve je građane i građanke županije pozvao na dodatan oprez u prometu. Kako je rekao, od ponedjeljka, na cesti će biti puno više djece te zamolio sve da poštuju znakove i signalizacije, posebice u blizini škola, te na taj način vode brigu o našoj djeci.

Konferenciji za medije je prisustvovala i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek koja je kazala da je KZŽ uvijek pri vrhu po izdvajanju za obrazovanje te da osim ulaganja u velike projekte i infrastruktura, značajna sredstva izdvajaju i za nadstandard.

– U našim su školama u tijeku mnogi projekti, među kojima su i projekt Baltazar kojim omogućavamo pomoćnike u nastavi, a od ove godine Županija je odlukom župana povećala plaće za pomoćnike u nastavi, neovisno o modelu financiranja. Naime, izračuni su bazirani na povećanju plaće tako da pomoćnici dobe još jednu plaću u odnosu na deset plaća koje dobiju u školskoj godini – rekla je Petek te objasnila kako ove godine postoji manji problem s osiguravanjem pomoćnika u nastavi u nekim osnovnim školama pa je tako trenutno raspisan natječaj u šest osnovnih škola.

Prema riječima zamjenice Petek u zagorskim osnovnim školama nastavlja se i projekt Građanskog odgoja, a najavljen je i novi program Škola i zajednica.

– Riječ je o programu koji predstavlja jedan oblik građanskog odgoja, odnosno vid malo drugačijeg odgoja za društvenu zajednicu, a koji će se provoditi u srednjim školama. Za taj je projekt educirano 20 profesora odnosno profesorica koji će program provoditi. Sedmu godinu zaredom provodimo i program Zalogajček, kojim osiguravamo besplatne obroke za djecu koja su u riziku od siromaštva. Ove školske godine taj projekt uključuje 994 učenika, a osigurat će se 173.900 obroka te vrijednost projekta iznosi nešto manje od milijun kuna – kazala je Petek dodavši kako će se škole uključiti i u projekt Shema školske ploče.

Krapinsko – zagorska županija i ove će godine osigurati i besplatne higijenske potrepštine za učenice. Tu je i projekt koji će osigurati dodatnu podršku i pomoć za potrebe problema iz područja mentalnog zdravlja djece i mladih. A kako Županija svake godine svojim prvašićima želi u njihove učionice prvog dana škole, kao znak dobrodošlice ostaviti iznenađenje, tako će biti i ove godine. Naime, prvašiće će dočekati platnene vrećice koje im mogu poslužiti za spremanje papuča, likovnog pribora ili neku drugu namjenu.

Ivica Rozijan, voditelj Aktiva ravnatelja srednjih škola, kazao je kako je na području KZŽ svake godine realizacija upisa gotovo 100 posto. Dodao je i da su sve srednje škole u županiji spremne za početak školske godine u svim segmentima od materijalnog, tehničkog i kadrovskog.

Voditeljica Aktiva ravnatelja osnovnih škola Snježana Romić pojasnila je pak kako je bilo užurbano ovih dana u školama jer su tekle pripreme oko dolaska i distribucije udžbenika. Ističe kako je sve spremno a poseban je pozdrav uputila prvašićima.

Budući da je konferencija za medije održana u Osnovnoj školi u Začretju okupljenima se obratio i ravnatelj Dario Šimag koji se pohvalio kako je u njihovoj školi renovirana kuhinja, čime su stekli puno bolje uvjete za njihove učenike. Naime, kako je pojasnio nabavljene su i nove sjedalice u blagovaoni te se posebno zahvalio onima koji su svojim dobrotvornim radom pomogli obnovu.

Načelnik općine Sveti Križ Začretje, Marko Kos kratko je kazao kako je općina u zadnjih par godina fokus u ulaganju stavila na obrazovanje. Potvrda toga je izgradnja vrtića ali i sve što je napravljeno i realizirano u osnovnoj školi – zaključio je.

jmiklauzic / www.sjever.hr
02.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.