Now Reading:
Lepoglava ponovno postaje čipkarsko središte Europe – 26. Međunarodni festival čipke donosi široku lepezu čipki, ali i bogat popratni program
Full Article 3 minutes read

Lepoglava ponovno postaje čipkarsko središte Europe – 26. Međunarodni festival čipke donosi široku lepezu čipki, ali i bogat popratni program

U razdoblju od 9. do 11. rujna, Lepoglava će po 26. puta postati čipkarsko središte Europe. Naime, u tom periodu održat će se Međunarodni festival čipke na kojem će se uz hrvatske, predstaviti i brojni čipkarski centri iz inozemstva, a najavljeno je to na konferenciji za medije održanoj u srijedu u Gradskoj knjižnici u Lepoglavi.

Kako je istaknula direktorica ureda Turističke zajednice Grada Lepoglave, Ljubica Dubovečak Festival je kruna svih događanja i prezentacija vezanih uz čipku tijekom godine.

– Bili smo prisutni na većini festivala koji su se održavali kod nas i u Europi pa smo tako bili i u Sloveniji, Portugalu, Mađarskoj, a trenutno su naše čipkarice na festivalu u Poljskoj te nam još ostaje festival u Italiji, koji se održava u listopadu. Izrazito mi je drago što su se te zemlje odazvale i našem festivalu pa ćemo tako ove godine ugostiti devet europskih zemalja, a zemlja partner nam je Slovačka Republika. Predstavit će se i Italija, Malta, Belgija, Poljska, Slovenija i Mađarska, tako da će naši posjetitelji stvarno moći vidjeti široku lepezu čipki i čipkarskog umijeća – pojasnila je Dubovečak te dodala kako će izložena čipka imati tradicijski oblik, koji će bit transformiran u moderne oblike i prikazan kroz različite instalacije i skulpture te nakit.

– Kako je čipka umjetnost, ovogodišnja tema festivala je “Čipka i umjetnost” pa će se kroz naše programe ispreplitati različite tematske radionice. Već tradicionalno, prvi dan festivala započinjemo Danom europske baštine, a pripremili smo različite radionice i predavanja. S obzirom na to da je ova godina proglašena godinom stakla, imat ćemo i predavanja o staklu, koje ćemo povezati s našom čipkom, tako da nas očekuje zanimljiv i edukativan sadržaj. Pred samo otvaranje imat ćemo i filatelističku izložbu, a posjetitelji će moći vidjeti dopisnicu na kojoj će biti prava lepoglavska čipka. Navečer u 19 sati započinje otvaranje Festivala čipke, iako će sve izložbe biti otvorene od 10 sati ujutro – najavila je Dubovečak.

Dodala je i kako će subota biti rezervirana za zemlju partnera te će zajedno s partnerima iz Slovačke prirediti gastro popodne, gdje će se posjetitelji moći upoznati s tradicionalnim lepoglavskim i slovačkim jelima. U nedjelju će se pak održati natjecanje u pripremi štrukli od tikve i sira, odnosno tradicionalni Kumičin tikvenjak.

Bogat umjetnički i glazbeni program Festivala predstavio je Vjeran Ježek, najavivši kako je ovogodišnji glazbeno-scenski program koncipiran tako da će za otvorenje festivala nastupiti studenti, pjevači iz Muzičke akademije Zagreb.

– Nastupit će tako sopranistica i mezzosopranistica, koje će se predstaviti izvođenjem dijela poznatih skladatelja. U subotu ćemo imati dva highlighta Festivala. Prvi put u Lepoglavi će nastupiti Zagrebački gudački kvartet, najstariji ansambl u Hrvatskoj koji u Hrvatskoj i inozemstvu izvodi više od stotinu koncerata godišnje i nastupa u najpoznatijim svjetskim dvorana, a kritičari ga s pravom proglašavaju jednim od najboljih gudačkih ansambala u svijetu – kazao je Ježek dodavši kako će drugi highliht biti koncert čelistice Ane Rucner „Pod punim mjesecom”, a riječ je o obradama klasičnih svjetskih hitova koje će svirati na moderniji, svoj osebujan način.

U nedjelju popodne posjetitelje očekuju amaterski glazbeni nastupi, a na samom kraju Festivala gostovat će jazz orkestar Big Band iz Čakovca.

jmiklauzic / www.sjever.hr
31.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.