Now Reading:
RAT FARMACEUTSKIH DIVOVA Moderna tuži Pfizer: Ukrali ste nam cjepivo protiv korone!
Full Article 2 minutes read

RAT FARMACEUTSKIH DIVOVA Moderna tuži Pfizer: Ukrali ste nam cjepivo protiv korone!

Moderna tuži Pfizer i njegovog njemačkog partnera BioNTech tvrdeći da su kopirali tehnologiju za razvoj cjepiva koju je Moderna razvila godinama prije pandemije koronavirusa.

Kako piše Index, tužba je pokrenuta u SAD-u i Njemačkoj, a još se ne zna koliku odštetu traži Moderna.
Moderna tvrdi da je Pfizerovo cjepivo protiv covida-19 kopija Modernine revolucionarne tehnologije. Moderna je objavila da su Pfizer i BioNTech prekršili patente prijavljene između 2010. i 2016. godine, koji su pokrivali njenu mRNA tehnologiju.

-Podnosimo ove tužbe kako bismo zaštitili inovativnu mRNA tehnološku platformu koju smo stvorili, uložili milijarde dolara u razvoj i patentirali je tijekom desetljeća koje je prethodilo pandemiji covida-19 – rekao je Stéphane Bancel, izvršni direktor Moderne.

Moderna je primila 2.5 milijardi dolara od američkih poreznih obveznika za razvoj svog cjepiva protiv covida-19, a 2020. godine objavila je da neće inzistirati na svojim patentima povezanima s covidom dok traje pandemija. No u ožujku je kompanija rekla da očekuje da će proizvođači koji nemaju sjedište ili ne proizvode cjepivo u zemljama s niskim ili srednjim dohotkom poštovati intelektualno vlasništvo Moderne, piše Index.
Moderna je u petak istaknula da ne traži odštetu za aktivnosti prije 8. ožujka i da ne namjerava ukloniti cjepiva Pfizera i BioNTecha s tržišta, te da ne traži zabranu njihove buduće prodaje, s obzirom na potrebu da cjepivo protiv koronavirusa bude dostupno.

www.sjever.hr/index.hr
26.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.