Now Reading:
ZAGORJE I RIJEKA VOLE SE JAVNO Najavljeno 9. izdanje manifestacije „100% zagorsko u Rijeci” – okusi, mirisi i zvuci Zagorja sele prema moru, a domaćini jedva čekaju!
Full Article 5 minutes read

ZAGORJE I RIJEKA VOLE SE JAVNO Najavljeno 9. izdanje manifestacije „100% zagorsko u Rijeci” – okusi, mirisi i zvuci Zagorja sele prema moru, a domaćini jedva čekaju!

Delegacija Krapinsko-zagorske županije predovođena županom Željkom Kolarom stigla je u Rijeku kako bi 9. put zaredom predstavila kulturno-turističku i izložbeno-prodajnu manifestaciju „100% Zagorsko u Rijeci”, s ciljem promocije turističke i gastro-eno ponude Hrvatskog zagorja.

Župan Kolar priznao je da se u Rijeci već pomalo osjeća „kao doma” i da se rado vraća u ovaj grad čiji su građani i gosti svaki put dosad u velikom broju popratili ovu manifestaciju i uživali razgledajući, kušajući, pa i slušajući ono što Zagorje nudi.

-Interes za 100% Zagorsko u Rijeci kod naših izlagača, poljoprivrednika, turističkih djelatnika je veći nego u Zagrebu. Zbog toga nam je posebno drago. Jedino što želimo da u petak i subotu bude lijepo vrijeme, a za zagorski štih da prenosimo malo ambijent Zagorja – bajke na dlanu pobrinut će se naši predstavnici u glazbenom i zabavnom dijelu – kazao je Kolar.

Župan je podsjetio da će manifestacija sljedeće godine doživjeti svoje deseto izdanje.
-Molim unaprijed gradonačelnika da nas u subotu pusti malo duže u noć, da napravimo jedan veliki koncert zahvale građankama i građanima Rijeke na ovoj sjajnoj dobrodošlici – rekao je župan.

Čime će se Zagorje ovoga puta predstaviti Riječanima i njihovim gostima najavila je pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo , poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić.

-Ove smo godine primili veći broj prijava, ali sukladno prostornim mogućnostima možemo prezentirati 48 izlagača iz naše županije. Naglasak je na OPG-ovima koji svoju kvalitetu svake godine sve više potvrđuju i dokazuju, kao i na tvrtkama koje imaju prehrambene proizvode. S nama će biti i tradicijske i kućne radinosti, da prikažemo tradiciju Zagorja, a u ponudi će biti i naši štrukli, bučino ulje, ljekovito bilje, alkoholna pića, mliječni proizvodi i mlinci – kazala je Mihovilić.

Istaknula je da su proizvođači u Zagorju i ove godine vrijedno radili i slijedom toga na europskoj razini dobili zaštitu za zagorske štrukle i zagorski bagremov med. Podsjetila je i da su ranije europsku zaštitu dobili meso zagorskog purana i zagorski mlinci, što je, kazala je, potvrda kvalitete proizvoda proizvođača u Krapinsko-zagorskoj županiji.
-Bit će to prava Bajka na dlanu u petak i subotu od 8 sati. Svi će imati priliku osjetiti mirise i okuse naših kvalitetnih proizvoda – poručila je Mihovilić.

Sanja Škrinjar iz Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije najavila je da će Zajednica i ove, kao i ranijih godina, na riječkom Korzu postaviti svoj turistički kutak.

-Posjetitelji će se moći upoznati sa svim turističkim sadržajima Krapinsko-zagorske županije. Poslije Grada Zagreba, gosti iz Primorsko-goranske županije su u najvećem broju naši gosti i u ukupnom broju domaćih gostiju čine osam posto ostvarenih noćenja, a ta brojka iz godine u godinu raste. Nadam se da će nam jesen i epidemiološke mjere dozvoliti da dođete u Zagorje odmoriti – kazala je Škrinjar dodavši da se prema broju posjetitelja vidi da je malo Riječana koji Zagorje još nisu upoznali.

Kako je najavljeno, tijekom manifestacije bit će nagradnih igara na radijskim postajama, u Rijeku će ponovo doći pleme špiljskog medvjeda, krapinski neandertalci koji su uvijek interesantni odraslima, a posebno djeci, a za dobar štimung pobrinut će se Hands and Voice i Črleni lajbeki.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović nije krio zadovoljstvo što će Zagorci još jednom „okupirati” središnji dio grada.

-Ovu manifestaciju podržava 100 posto Riječana, tako da je došlo do idealnog spoja između zelenog i plavog. U petak i subotu uživat ćemo u okusima, mirisima i zvucima Zagorja na Korzu pripremajući se za veliku 10. obljetnicu naše suradnje. Suradnja Rijeke i Krapinsko-zagorske županije rezultirala je brojnim projektima, prvenstveno u kulturi i obrazovanju. Krapinsko-zagorska županija poklonila nam je jednu instalaciju na kojoj se mogu odsvirati prvi taktovi hrvatske himne koja je postavljena pored Mosta branitelja na Delti, a 2019. godine preuzela je model građanskog odgoja i obrazovanja koji je pokrenut u Rijeci – rekao je Filipović.

Istaknuo je da Zagorje i Rijeku ne veže samo suradnja u brojnim segmentima, već i nešto mnogo više.
-Kada je katastrofalni potres pogodio Zagreb i Krapinsko-zagorsku županiju, nismo dvojili, odvojili smo iznos kako bismo pomogli u tim teškim trenucima. Drago mi je da uz suradnju na kulturnom i obrazovnom području i gospodarska suradnja dolazi u prvi plan realizacijom projekta 100 posto zagorsko u Rijeci. Zagorci će se nesumnjivo potruditi da ova dva dana prođu u veseloj atmosferi i potvrditi da se Rijeka i Zagorje vole javno – zaključio je riječki gradonačelnik.

Na predstavljanju manifestacije bio je i zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula.

-Svi vole doći u Rijeku, u Primorsko-goransku županiju, pa tako i, po riječima župana Kolara, Zagorci. Uskoro će biti 10. jubilarni put ovdje kod nas na riječkom korzu sa svojim proizvođačima, tradicijom, kulturom i svim onim što žele pokazati. Ljudi ih sve više posjećuju i u Zagorju, u objektima koji su zaista kvalitetni. Neke od brojnih njihovih toplica su nešto što zaista treba posjetiti. Primorsko-goranska i Krapinsko-zagorska županija već skoro 10. godinu zaredom rade ono o čemu se već 30 godina priča u ovoj zemlji, a to je spajanje zelenog i plavog i to na najbolji mogući način – prenosimo Bajku na dlanu ovdje na riječko Korzo – kazao je Mamula.

a.kučić/sjever.hr
23.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.