Now Reading:
U Međimurju odana počast žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima – župan Posavec: Njegujemo kulturu sjećanja kako bismo i dalje gradili bolju budućnost!
Full Article 3 minutes read

U Međimurju odana počast žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima – župan Posavec: Njegujemo kulturu sjećanja kako bismo i dalje gradili bolju budućnost!

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma, delegacije Međimurske županije i Grada Čakovca u utorak su na groblju u Mihovljanu položile vijence i zapalile svijeće te se dostojno, s pijetetom i poštovanjem prisjetile žrtava ovih režima.

Međimurska županija uz 23. kolovoza – Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježava i 27. siječnja – Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Prema riječima župana Matije Posavca, Međimurje kao humana i tolerantna sredina želi njegovati kulturu sjećanja.

-Ta kultura sjećanja uči nas da se možemo suočiti s prošlošću kako bismo i dalje gradili bolju budućnost. Danas smo zapalili svijeće i položili vijence i za sve one žrtve koje su nastale za vrijeme tih režima, za vrijeme svjetskih ratova, pa i za vrijeme Domovinskog rata, ali paljenjem ovih svijeća sjećamo se i sadašnje generacije, odnosno budućim generacijama želimo prenositi neke stvari koje se nikada više ne smiju ponoviti, one pogreške koje su se događale u našoj povijesti – rekao je Posavec.

Kako je naglasio, to je najmanje što kao javni dužnosnici mogu učiniti kako bi kulturu sjećanja i dalje prenosili u budućnost te izgrađivali bolji i pravedniji svijet.

-Gledajući u budućnost, nadamo se da se strahote 20. stoljeća neće više nikada ponoviti. Iako su izazovi svakodnevni, svaka osoba može dati svoj doprinos poštivanjem prava i ponašanjem u jednom tolerantnom i pravednom društvu – zaključio je Posavec.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini kazala je da iako je 20. stoljeće donijelo dva totalitarna režima koji su u domove mnogih unijeli neslogu, nesporazum, tugu i brojne žrtve, ni danas ne uči iz povijesti.

-Ne želimo naučiti ono što nam je govorila povijest – da rat i neimaština uvijek donose smo još veći nemir i neslogu među nama. Vjerujem da će ovaj spomen koji danas obilježavamo ipak naučiti našu djecu i naše mlade da niti jedan totalitarni režim nije donio ništa dobro i da iz njega nismo naučili ništa bolje – rekla je Cividini.

Dodala je da bismo danas trebali živjeti u društvu demokracije, društvu u kojem se poštuju tolerancija i različitosti, a ne u društvu u kojem različita mišljenja potiču nove križne puteve, zatvore ili holokauste.

-Vjerujem i nadam se da ovakvih žrtava više neće biti ni u Europi ni u Hrvatskoj – zaključila je Cividini.

tklopotan / www.sjever.hr
23.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.