Now Reading:
Uvode se nova pravila za minuse na tekućem računu – odnose se na 1,8 milijuna Hrvata
Full Article 2 minutes read

Uvode se nova pravila za minuse na tekućem računu – odnose se na 1,8 milijuna Hrvata

Hrvatska vlada, HNB i trinaest banaka potpisali su memorandum o novim pravilima prekoračenja po tekućem računu, a radi se o bankama koje odobravaju prešutno prekoračenje.

Memorandum omogućuje prelazak s “prešutno prihvaćenih” na “dopuštena prekoračenja” za gotovo milijun i osamsto tisuća potrošača kojima je odobreno prešutno prihvaćeno prekoračenje, piše HRT.

U objavi piše da će prelaskom na dopuštena prekoračenja, svim potrošačima biti zajamčena niža cijena korištenja prekoračenja te postupna otplata duga u slučaju smanjenja ili ukidanja prekoračenja.

Nova pravila za HRT pojasnio je viceguverner HNB-a Bojan Fras koji je kazao kako se na memorandumu radilo gotovo godinu dana, a potreba za njim postala je očigledna nakon nekoliko prigovora potrošača zatečenih činjenicom da su njihova dopuštena prekoračenja prenesena u prešutna prekoračenja.

-Proveli smo šire istraživanje i utvrdili da su banke od 2018. nadalje masovno migrirale svoje korisnike tekućih računa i njihove minuse iz dopuštenih prekoračenja na prešutna – kazao je Fras te dodao da je razlika između te dvije vrste prekoračenja u tome da se dopušteno prekoračenje ugovara otvaranjem tekućeg računa.

– Ono bolje štiti potrošače i omogućava im bolju informiranost o sadržaju njihovog odnosa s prekoračenjem te je jeftinije za potrošače od prešutnog prekoračenja, jer se na dopušteno prekoračenje primjenjuje ograničenje efektivne kamatne stope koja je sada temeljem zakona 7,31 posto. Kod prešutnih osiguranja ne postoji takvo ograničenje, postoji samo ograničenje maksimalne nominalne kamatne stope od 7,97%, ali na to se još dodaju bankovne naknade. Potrošači koji koriste prešutna ograničenja u prosjeku plaćaju od 2 do 3 posto višu efektivnu kamatnu stopu u odnosu na one u zoni dopuštenog prekoračenja – objasnio je Fras za HRT.

Novi memorandum stupa na snagu do 30. lipnja 2023. – to znači bolju regulaciju zaštite potrošača.

Već od 1. rujna ove godine banke će početi s primjenom ograničenja efektivne kamatne stope na postojeća prešutna prekoračenja. To u praksi znači jednu od dvije najvažnije pogodnosti predviđene memorandumom, kaže Fras.

– Potrošač će od 1. rujna početi za svoja postojeća prešutna prekoračenja odmah početi uživati nižu efektivnu kamatnu stopu, i to će za građane biti jeftinije. Ostalo će trajati određeno razdoblje – rekao je.

www.sjever.hr/vijesti.hrt.hr
22.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.