Now Reading:
Tvrtka Varteks proživljava svoje najteže dane. Kreće li proizvodnja u ponedjeljak ili slijedi crni scenarij?
Full Article 2 minutes read

Tvrtka Varteks proživljava svoje najteže dane. Kreće li proizvodnja u ponedjeljak ili slijedi crni scenarij?

U Varteksu se nadaju skoroj deblokadi računa budući je dio dugovanja prema Poreznoj upravi u Gradu Varaždinu namiren. Deblokada računa je nužna kako bi se za par dana mogla isplatiti plaća radnicima za srpanj.

Već ionako teška situacija u Varteksu rezultirala je time da Poslovno područje Proizvodnje ne radi budući su radnici nakon povratka s godišnjeg odmora odbili raditi jer nisu dobili garancije da će do deblokade računa doći i da će njima biti isplaćena plaća.

-Radnici su se vratili sa kolektivnog godišnjeg odmora 17. kolovoza, ali nisu počeli s radom zbog trenutke situacije, blokada Porezne uprave i Grada Varaždina. Plaća za lipanj je isplaćena 18. srpnja, dok isplata plaće za srpanj dospijeva 26.08. Radnici nisu htjeli raditi obzirom da im nitko u kompanije nije mogao obećati da će plaća, zbog blokade, biti isplaćena na vrijeme. Zatražili smo da se radnicima produži godišnji odmor do ponedjeljka 22. kolovoza kada bi se trebali vratiti na posao – pojasnila je predsjednica Radničkog vijeća u Varteksu Božica Čiček Mutavdžić dodajući da radnici iz ostalih sektora rade.

Kazala je i kako se nada deblokadi računa. Naime, Gradu Varaždinu poslan je službeni dopis u kojem se predlaže deblokada računa dok se s druge stranke tvrtka obvezuje svaki dan uplaćivati iznos od 20 tisuća kuna kako bi se taj dug konstantno smanjivao.

S druge strane teku pregovori vjerovnika oko preraspodjele sredstava koja bi se dobila eventualnom prodajom zemljišta Kauflandu. Čiček Mutavdžić kaže da su nakon jučerašnjeg sastanka vjerovnici pokazali dobru volji, ali da nije postignut konkretan dogovor.

No, vremena je sve manje.

-Ukoliko se brzo ne djeluje od strane banaka, založnih vjerovnika, odnosno ako se ne dogovore, te Varteks završi u stečaju svi će biti na gubitku. Osim toga propada i strateški projekt koji je donijela Vlada RH-a -“Varteks kvart – urbana regeneracija” – upozorava Čiček Mutavdžić. Na kraju je rekla da će radnici u ponedjeljak tražiti odgovore i garancije i da je bez toga sve moguće.

-Mi u ponedjeljak moramo imati odgovore za naše radnike, očekujemo da oni neće početi raditi iz straha da neće dobiti plaću. Mogući su svakakvi scenariji od prosvjeda, štrajka ili na kraju i stečaj. Doista ne znam kome je to u interesu – zapitala se Čiček Mutavdžić.

s.kalajdžija/sjever.hr
19.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.