Now Reading:
ŠOK U ZAGORJU Od korone umro 22-godišnji mladić, epidemiološka situacija nije dobra – Kolar: Nadamo se da je ovo vrhunac pandemije!
Full Article 4 minutes read

ŠOK U ZAGORJU Od korone umro 22-godišnji mladić, epidemiološka situacija nije dobra – Kolar: Nadamo se da je ovo vrhunac pandemije!

bolnica zabok

Bez obzira na ljetne mjesece, Krapinsko-zagorska županija, kao i ostatak Hrvatske i dalje muku muči s visokim korona brojkama, a u zabočkoj bolnici preminuo je i jedan od najmlađih pacijenata, 22-godišnjak. Iako je u usporedbi broja novooboljelih u drugoj polovici srpnja i prvoj polovici kolovoza vidljivo da brojka stagnira, ona je i dalje, s obzirom na prošlu godinu velika, a isto je i s brojem hospitaliziranih pacijenata. Naglašeno je tako na press konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite u petak.

Epidemiolog Ivan Lipovac iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije kazao je kako je od ukupnog broja testiranih bilo 55 posto pozitivnih, što je itekako velik broj.

-Što se tiče strukture umrlih u bolnici, gotovo svi, osim jednog stariji su od 65 godina, imaju barem jednu kroničnu bolest te su ili necijepljeni ili je od zadnjeg cijepljenja prošlo više od 6 mjeseci. To govori u prilog tome da se ljudi kojima je prošlo više od 6 mjeseci od zadnje doze trebaju cijepiti, posebno oni koji spadaju u rizične skupine – poručio je Lipovac.

Kako je pojasnio, u lipnju su cijepljenje tek 73 osobe, a u srpnju njih 211, no to je uglavnom posljedica cijepljenja u domovima.

Župan Željko Kolar pridružio se pozivu na cijepljenje i naglasio kako je jedino što je dobro u cijeloj priči to što u posljednjih tjedan dana broj oboljelih stagnira zbog čega se u Krapinsko-zagorskoj županiji nadaju kako je vrhunac pandemije iza njih i da će brojke početi padati.

-Želja nam je da početak nove školske godine dočekamo u boljem epidemiološkom stanju i da u novu školsku godinu krenemo bez ikakvih mjera. Vjerujem da će to tako biti. Ono što nas čeka na jesen, zimu ne zna nitko. Mi smo u kontinuitetu na 14, 16, 18 hospitaliziranih u bolnici, u prosjeku 1 do 2 pacijenta premine, 1 do 2 pacijenta tjedno je u prosjeku na respiratoru ili high low uređaju – rekao je Kolar te podsjetio što se događa kada je bolnica pod prevelikim pritiskom.

Tada, ističe Kolar, ostale pretrage pacijenata dolaze u drugi plan te ih se od ostalih bolesti na liječi na adekvatan način.

-Nadam se da se to neće dogoditi – zaključio je župan.

Da je ovo ljeto drugačije od prošlog potvrdio je i Tihomir Vančina, ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana u kojoj se trenutno liječi 16 covid pozitivnih pacijenata. Prošle godine, zabočka bolnica je nakon ljetnih mjeseci prvog covid pozitivnog pacijenta zaprimila tek sredinom rujna, a ozbiljnije stanje bilo je početkom listopada.

-Sve ovo vrijeme na odjelu hitnog bolničkog prijema nalaze se covid pacijenti i u zadnja
2 tjedna imamo povećanje broja pacijenata. Naravno, da smo kroz ove 2,5 godine naučili smo mnoge stvari tako da na svakom odjelu imamo izolacijske jedinice. Trenutno je u bolnici 16 pacijenata – 9 na pulmologiji, 1 na gastroenterologiji, 5 na hitnom bolničkom prijemu i 1 na neurologiji – rekao je Vančina.

Više-manje svi pacijenti imaju blage simptome, no na bolničkom su liječenju zbog toga što uglavnom svi imaju neku kroničnu bolest, te su svi uglavnom starije životne dobi.

-U narednom razdoblju sigurno očekujemo veći broj pacijenata, organizacija odjela na -1 odnosno u suterenu gdje danas radi fizikalna terapija. To ćemo nakon godišnjih odmora polako uspostavljati s obzirom da pratimo situaciju s brojem bolesnika kojima je potrebna hospitalizacija – kazao je Vančina te dodao kako brojku od 16 hospitaliziranih sredinom kolovoza još nikada nisu imali.

U zabočkoj je bolnici od covida preminuo i 22-godišnji mladić. Kako je potvrdio ravnatelj Vančina, radi se o pacijentu s poteškoćama u razvoju i teškoćama u disanju koji je bio na respiratoru i nažalost izgubio životnu bitku.

-Moramo biti svjesni težine njegovog općeg zdravstvenog stanja koje nije bilo sjajno niti bez covida – pojasnio je.

Podsjetimo, na području Krapinsko-zagorske županije evidentirana su 93 nova slučaja zaraze koronavirusom, oporavile su se 4 osobe, a trenutni broj aktivnih slučajeva iznosi 1154. Broj novooboljelih u proteklih 7 dana na 100.000 stanovnika iznosi 427, dok je prije tjedan dana bio 543.

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 16 pozitivnih osoba na koronavirus, a u proteklih 7 dana, preminule su 4 osobe pozitivne na koronavirus.

tklopotan / www.sjever.hr
19.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.