Now Reading:
SKLANJAJTE AUTOMOBILE I STVARI Orkansko nevrijeme stiže u Hrvatsku: na snazi su meteoalarmi, a moguća je i tuča!
Full Article 2 minutes read

SKLANJAJTE AUTOMOBILE I STVARI Orkansko nevrijeme stiže u Hrvatsku: na snazi su meteoalarmi, a moguća je i tuča!

Kako prenose 24sata, nakon velikih vrućina u Hrvatsku stiže značajna promjena vremena. Tako je za područje cijele Hrvatske za petak je upaljen žuti meteoalarm, dok je za područje Istre i Kvarnera na snazi narančasto upozorenje, a vrijeme je opasno.

Prema prognozi DHMZ-a, već poslijepodne se sa zapada očekuje naoblačenje mjestimice s kišom, a navečer te osobito u noći na petak ponegdje može biti izraženijih pljuskova. Diljem zemlje bit će promjenjivo i nestabilno uz mjestimičnu kišu i grmljavinu, dok je lokalno moguće i nevrijeme te obilniji pljuskovi.

Za područje cijele Hrvatske upaljen je žuti meteoalarm, osim za područje Istre i Kvarnera gdje je na snazi narančasto upozorenje te je vrijeme opasno. Prognostičari uz upozorenje navode kako su mjestimice mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom uz obilniju kišu i prolazno pojačan vjetar. Vjerojatnost grmljavine veća je od 70 posto.

Estofex, europski sustav za upozorenje na oluje, izdao je upozorenje prvog i drugog stupnja za Hrvatsku zbog mogućih jakih, odnosno štetnih udara vjetra i velike tuče, prenose 24sata.

Estofexovo upozorenje drugog stupnja zahvaća sjeverni Jadran i Istru, dok upozorenje prvog stupnja zahvaća središnji Jadran i dio središnje Hrvatske. Najavljuju da su, posebno na obali, mogući tuča, jaki udari vjetra, obilne padaline i tornada.

Inače, i susjednu Sloveniju u četvrtak poslijepodne zahvatilo je snažno olujno nevrijeme koje stiže prema Hrvatskoj. Udari vjetra prelazili su 100 kilometara na sat, a čupali su stabla i dizali krovove, prevrtali su kante za smeće i raznosili prometne znakove, reklamne ploče i građevinski materijal po Ljubljani.

Prema podacima Agencije za zaštitu okoliša vjetar je dosezao 102 kilometra na sat, što je novi rekord. Na području Kranja i Ljubljane potpuno je otkrio više od 70 krovova.

Orkanski vjetar u četvrtak u Austriji usmrtio je petero ljudi, od kojih je dvoje djece. Orkansko nevrijeme je krenulo s Korzike te je preko sjeverne Italije stiglo u Donju Austriju i Beč. U Štajerskoj je puhao vjetar jačine 139 km/h, a u mnogim dijelovima zemlje još je uvijek na snazi upozorenje za iznimno opasno vrijeme.

www.sjever.hr / 24sata.hr
19.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.