Now Reading:
ZA ZELENI ZAGREB Znate li koliko je vode potrebno za zalijevanje jednog mladog stabla?
Full Article 2 minutes read

ZA ZELENI ZAGREB Znate li koliko je vode potrebno za zalijevanje jednog mladog stabla?

Lani je u gradu Zagrebu posađeno više od 2 200 stabala. Prevladava javor, ali tu su i jasen, platana, topola… Do godinu dana nakon sadnje mlada stabla trpe najjači vodeni stres,  jer im korijenski sustav još nije razvijen. Naime, tijekom sadnje dio se korijena odreže i da bi stablo moglo nastaviti funkcionirati iz tog dijela korijena, zalijevanje mora biti vrlo intenzivno i redovito.

Stoga cisterne podružnice intenzivno zalijevaju javne površine po središtu grada i u dane vikenda, a sve to kako bi prebrodili ovo sušno razdoblje. Jer kada je temperatura u hladu 35 do 40 stupnjeva, mlada stabla bez krošnje na otvorenom trpe temperaturu do čak 50 stupnjeva Celzijevih.

S obzirom na visoke temperature i sušu, pozdravlja se inicijativa građana koji žele pomoći u očuvanju zelene infrastrukture našega grada te zalijevaju mlada stabla kada su god u prigodi.

No napominju, da bi zalijevanje imalo učinka, timovi Zrinjevca za svako mlado stablo pri jednom zalijevanju potroše oko 50 litara vode, i to tri puta tjedno. Bitno je pritom napomenuti da se zalijeva tehnološkom vodom.

Ostale javne površine, cvjetnjaci i travnjaci, od kojih je dobar dio njih u središtu grada, zalijevaju se putem automatskog sustava, koji se u pravilu uključuje noću i nije ih potrebno dodatno zalijevati.

sjever.hr/zgh.hr
18.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.