Now Reading:
Je li Paxlovid spas od korone i težih oboljenja te smrti???
Full Article 2 minutes read

Je li Paxlovid spas od korone i težih oboljenja te smrti???

laboratorij

Hrvatska Vlada u pregovorima je s tvrtkom Pfizer oko nabavke lijeka Paxlovid, lijek s 90-postotnim uspjehom u sprječavanju bolničkog liječenja ili smrti oboljelih od covida.

Naime, već prije šest mjeseci Ministarstvo zdravstva službeno je uputilo liječnike da koriste upravo taj lijek kako bi se spriječili preventabilni smrtni slučajevi.

Da su pregovori oko nabavke lijeka u tijeku potvrđeno je za Tportal.

-Sama dinamika procesa nabave lijekova ovisi o pregovorima EK i proizvođača lijeka kao što je i slučaj s lijekom Paxlovid te prema posljednjim informacijama, EK pregovara s proizvođačem lijeka, tvrtkom Pfizer, te ulaže napore u što brže finaliziranje iste kao i s većinom zemalja članica EU koje nabavljaju lijekove putem centralizirane javne nabave – naveli su iz Ministarstva zdravstva za tportal.

Prema smjernicama Ministarstva zdravstva, Paxlovid se preporučuje ‘u svrhu liječenja blažih do srednje teških oblika’ bolesti. Konkretno, u blažem slučaju to su bolesnici sa simptomima nekomplicirane infekcije dišnog sustava koji mogu imati vrućicu, opću slabost, glavobolju, mialgije, hunjavicu, grlobolju i/ili kašalj. U bolesnika nisu prisutni znakovi dehidracije, sepse ili otežanog disanja (nedostatka zraka). U ovoj skupini su i djeca s akutnim infekcijama gornjih dišnih putova.

Srednje teški oblik bolesti imaju odrasli bolesnici ‘s težim simptomima bolesti i/ili pneumonijom, ali bez kriterija za tešku pneumoniju, bez potrebe za nadomjesnom terapijom kisikom’. Tu su i djeca s pneumonijom, bez kriterija za tešku bolest. Dakle, kad bi postojao u Hrvatskoj, Paxlovid bi se davao pacijentima koji imaju jedan ili više uključujućih medicinskih stanja i/ili dob navedenih u tablici po dobnim skupinama.

Paxlovid je prvi antivirusni lijek koji se primjenjuje kroz usta, za koji je dana preporuka za liječenje covida u EU. Kao i svi antivirusni lijekovi, Paxlovid najbolje djeluje rano u tijeku bolesti – u ovom slučaju, unutar prvih pet dana od pojave simptoma.

www.sjever.hr/tportal.hr

Input your search keywords and press Enter.