Now Reading:
Petu godinu zaredom Varaždin je domaćin Škole medijske kulture – Marković najavio: Želimo biti regionalni Centar kreative!
Full Article 3 minutes read

Petu godinu zaredom Varaždin je domaćin Škole medijske kulture – Marković najavio: Želimo biti regionalni Centar kreative!

Već petu godinu zaredom, Varaždin će ugostiti filmaše i kreativce iz cijele Hrvatske. Naime, od 18. do 26. kolovoza uz bogat edukativni program održat će se 24. po redu Škola medijske kulture „dr. Ante Peterlić” koja funkcionira kao platforma za edukaciju stručnog školskog osoblja, ali i studenata, učenika i ostalih zainteresiranih građana u području filmske umjetnosti.

Radi se o najvećem izvaninstitucionalnom obrazovnom programu za filmsku i medijsku pismenost koji je u utorak predstavljen u varaždinskoj Gradskoj vijećnici.

Kako je istaknuo zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković, Škola medijske kulture će se, kao i prošle godine održati za vrijeme trajanja Špancirfesta, pa će svi posjetitelji varaždinskog Festivala dobrih emocija imati priliku vidjeti i tu stranu kreative, kao i sve programe koji su na rasporedu tijekom deset dana trajanja Škole.

-Grad Varaždin ovakve programe koji motiviraju mlade naraštaje da dolaze i kojima stručnjaci prenose svoje znanje apsolutno podržava. Želja nam je da Centar kreativnih industrija koji bi uvelike trebao biti nositelj svih ovakvih stvari u budućnosti, bude otvoren. On će vjerojatno biti financiran iz ITU mehanizma, a cilj je da bude regionalni Centar kreative sjeverozapadne Hrvatske – rekao je Marković i dodao kako se nada da će svi polaznici steći nova znanja i neke nove ideje.

Sanja Zanki Pejić, voditeljica obrazovnih i revijskih programa Hrvatskog filmskog saveza kazala je kako je tijekom godina izuzetno narastao broj polaznika iz Varaždina i Varaždinske županije, te oni sada čine više od polovice ukupnog broja polaznika Škole.

-Na taj smo način medijski opismenili profesore i nastavnike koji direktno ulaze u nastavu, a možda nisu bili sigurni žele li predavati ovakav oblik nastave. Vjerujem da upravo ta iskrica koju im u jednom trenutku upalite utječe na jako puno učenika što vidimo po broju filmova koji nastaju kroz školske filmske družine – rekla je Zanki Pejić.

I Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina uključen je u organizaciju Škole medijske kulture, a kako je napomenula Zanki Pejić, iz tih regionalnih centara potječu neka nova imena u audiovizualnoj djelatnosti.

-Škola zaista ima ogroman utjecaj. Riječ je o programu koji je, prema izvješću Vijeća Europe jedan od pet najutjecajnijih programa iz polja medijske pismenosti u Hrvatskoj – zaključila je Zanki Pejić.

U deset filmskih dana polaznici će pohađati predavanja, metodičke i video radionice, večernje projekcije filmova i jutarnje skupne rasprave o filmu, a upravo sve to čini Školu odličnim mjesto za dogradnju, usavršavanje i prvi susret sa svijetom filma, fotografije, radija i medija.

tklopotan / www.sjever.hr
16.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.