Now Reading:
U Gornjem Jesenju podignut klopotec, kum jubilarne 20. manifestacije Zoran Gregurović: Za ovu manifestaciju dviju županija čuje se i izvan granica Jesenja
Full Article 4 minutes read

U Gornjem Jesenju podignut klopotec, kum jubilarne 20. manifestacije Zoran Gregurović: Za ovu manifestaciju dviju županija čuje se i izvan granica Jesenja

I u Gornjem Jesenju odbrojavaju se dani do početka berbe, a kako bi se na simboličan način označio početak zriobe grožđa i kako bi se od ptica obranilo i očuvalo što više bobica koje će se kasnije pretvoriti u zlatne kapi, u subotu je jubilarni 20. put podignut klopotec.

Narednih će tjedana klopotec star punih 20 godina klopotati s brežuljka u Kostanjku, na kojem je klijet Ivana Šoštarića, domaćina ovogodišnje manifestacije koju je, već tradicionalno, organizirala Udruga vinogradara i podrumara „Sveti Martin“ iz Jesenja.

-Nastavili smo tradiciju koju smo počeli prije više od 20 godina. Moja je želja bila onda, pa i danas, da kod nas zaživi vinogradarstvo. Ono što sam vidio u Austriji, Italiji i Sloveniji želio sam prenijeti na naše područje, da i naši vinogradi počnu s nekom novom tradicijom. Želja mi je bila i da k nama dođe što više gostiju kojima ćemo ponuditi dobru kapljicu – rekao je domaćin Šoštarić napomenuvši da klopotca održavaju i paze kako bi ga sačuvali za sljedeće generacije.

Cilj Udruge „Sveti Martin” je očuvanje i promicanje tradicije vinogradarskih običaja Jesejanskog kraja, a postavljanje klopotca jedan je od tih običaja, istaknuo je Ivan Maligec, predsjednik Udruge.
-Naša je udruga jedna od jačih i najbrojnijih u ovome kraju. Vrlo smo aktivni, imamo nekoliko aktivnosti kroz godinu i naši su članovi uglavnom zadovoljni radom udruge. A svi smo zajedno zadovoljni što se broj naših članova iz godine u godinu mijenja, a zanimljivo je da se uvijek povećava, nema stagnacije – rekao je Maligec.

Na veselici u klijeti Ivana Šoštarića okupili su se brojni vinogradari i njihovi gosti, a u glavnoj je ulozi, kako i priliči, bio ovogodišnji kum manifestacije, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.
-Već nekoliko godina sudjelovao sam na podizanju klopotca u Jesenju, a ne znam treba li posebno naglasiti da sam iznimno počašćen što sam kum baš ove godine, na jubilej. Ovo je doista lijepa manifestacija za koju se čuje i izvan Jesenja, a vrijedi napomenuti da je, zapravo, riječ o manifestaciji dviju županija jer u Udruzi „Sveti Martin” ima i vinogradara iz Bednje – rekao je Gregurović.

-Važno je čuvati tradiciju, prenositi stare običaje i na mlade generacije, a važno je i unaprjeđivati vinogradarstvo, proizvoditi što kvalitetnija vina. Drago mi je da i u ovom kutku naše županije vinogradarstvo i podrumarstvo iz godine u godinu sve više napreduju – rekao je Gregurović poželjevši vinogradarima dobru berbu i odličnu kapljicu.

Klopotci se u Jesenju tradicionalno podižu za Bartolovo, no kako u posljednje vrijeme vinogradari toga kraja sade sorte koje ranije dozrijevaju, a i klima se mijenja pa je svake godine sve toplije, odlučili su ove godine klopotec podići nešto ranije, a sve se odvijalo pod budnim okom načelnika Daria Cvrtile.

Načelnik je podsjetio da će Udruga „Sveti Martin” sljedeće godine slaviti 25. obljetnicu.
-To je značajan jubilej za vinogradarstvo u Jesenju. Ideja osnivanja udruge potekla je iz potrebe da se vinogradarstvo digne na novu razinu jer tada nismo imali tržišno atraktivne sorte i vina. Kroz 25 godina vidi se ogroman napredak, Jesenje danas ima više od 130 vinogradara, a tu su i vinogradari iz susjednog područja, iz Bednje, Krapine i Đurmanca. Napredak je vidljiv i kroz rezultate natjecanja i kroz vinogradarstvo jer edukacije koje prolaze vinogradari osjete se u vinogradima i podrumima – kazao je Cvrtila.

Dodao je kako je cilj Udruge, ali i Općine, da se pojedini vinogradari na neki način profesionaliziraju jer velika većina njih time se bavi tek iz hobija.

S Kostanjka su se u subotu širom kraja čuli glazba, smijeh i veselje, a narednih tjedana čut će se i klopotec koji će i ovoga puta glasno obavljati svoju dužnost tjeranja ptica od bobica grožđa.

a.kučić/sjever.hr
13.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.