Now Reading:
JE LI TO NORMALNO? Sendviče ćemo uskoro slagati bez sira – skuplji je i do 100 posto!
Full Article 3 minutes read

JE LI TO NORMALNO? Sendviče ćemo uskoro slagati bez sira – skuplji je i do 100 posto!

Gotovo svakodnevno u trgovinama možemo sresti kupce koji se, gledajući cijene, čudom čude – ne vjeruju svojim očima koliko je sve poskupjelo!

A među proizvodima čije su cijene najviše porasle su sirevi. Jutarnji list usporedio je sadašnje cijene sireva u trgovinama s cijenama istih proizvoda prošle godine te su otkrili da su neki među njima poskupjeli nevjerojatnih 100 posto, a praktički da nema artikla koji nije u tom periodu značajno podignuo cijenu.

Kako piše novinarka Dora Koretić, Vindijin svježi kozji sir Caprofresh u srpnju prošle godine koštao je 17,99 kuna za paket od 280 grama, no ovih se dana u istoj trgovini prodaje za nevjerojatnih 34,99 kuna što znači da mu je cijena sada gotovo dvaput veća.

Isti šok proživljavaju svi oni koji su dosad rado kupovali tvrdi kozji sir Caprodur. On je, naime, u srpnju prošle godine koštao 100 kuna za kilogram da bi mu trenutna cijena u istim trgovinama iznosila 189 kuna za kilogram što znači da je poskupio 89 posto.

Ima još! Topljeni sir Zdenka od 140 grama u kolovozu lani koštao je 11,99 (a mjesec dana prije cijena mu je bila za kunu niža) da bi ga potrošači sada plaćali 15,99 kuna, Sirelin sir u listićima s 8,99 skočio je na 10,99, a Dalmatinac proizvođača Paške sirane sada umjesto 145 kuna za kilogram stoji 200 kuna – što je poskupljenje od 38 posto.

„Proizvođači su se zaigrali, moglo bi im se to obiti o glavu”

Kako je za Jutarnji list rekao Martin Evačić, predsjednik Uprave NTL-a i član Hrvatske udruge poslodavaca, kompletan mliječni asortiman prema njegovim je procjenama u godinu dana poskupio za sto posto, a kad su u pitanju sirevi, najviše su rasle cijene gaude koju Hrvatska većinom uvozi jer njena proizvodnja može pokriti dvadesetak posto potreba.

Dodaje kako smatra da su se proizvođači zaigrali i da bi im se poskupljenja koja su u brojnim slučajevima drastična uskoro mogla obiti o glavu.
-Već sada je drastično pala prodaja mliječnih proizvoda i piletine koji su najviše otišli gore. Zasad je to još koliko-toliko ok dok traje sezona i dok je zemlja puna turista, no vjerujem kako će na jesen proizvođači morati početi obrtati trendove – kaže Evačić.
I predsjednik udruge proizvođača mlijeka Mliječni put Hrvatske Mario Rengel potvrđuje da sirovina nije poskupjela 100 posto.

foto: pixabay
www.sjever.hr/jutarnji.hr
11.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.