Now Reading:
ZAVRŠEN OČEVID Božinović: Zbog same prirode nesreće i pada u jarak očito je da su oni koji su bili na prednjim sjedalima lošije prošli
Full Article 4 minutes read

ZAVRŠEN OČEVID Božinović: Zbog same prirode nesreće i pada u jarak očito je da su oni koji su bili na prednjim sjedalima lošije prošli

Još jednu konferenciju za medije održao je ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite RH Davor Božinović u Varaždinu po završetku očevida na mjestu nesreće.

-Na temelju razmijenjenih svih informacija uključujući naše kolege iz Poljske u autobusu su bila 44 osobe, 42 putnika i 2 vozača, a trenutno na liječenju imamo 32 osobe, a 12 je osoba smrtno stradalo. Autobus je odvezen na osiguran parkirni prostor, a stvari putnika su pohranjene u prostorije PU varaždinske – rekao je Božinović.

-Uz sva naša postupanja, uz sve naše žurne službe koje su u izuzetno kratkom vremenu izašle na teren i radile na pomoći unesrećenima uključili su se i poljski policijski službenici koji su od ranije u Hrvatskoj u okviru našeg programa kojeg provodimo svako ljeto „”Hrvatska sigurna turistička destinacija.” Oni su ovdje prije svega kako bi olakšali komunikaciju s preživjelima i kako bi bili na usluzi i Veleposlanstvu Republike Poljske u prikupljanju svih obavijesti koje su u ovom trenutku nužne i koje se nastoje utvrditi – komentirao je Božinović.

Uspostavljana je stalna komunikacija PU varaždinske, OKC-a MUP-a, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i poljskog veleposlanstva gdje se kontinuirano razmjenjuju informacije koje najčešće dolaze odavde, sa terena i bolničkog sustava.

Oformljena je psihološka pomoć koju je u organizirao Crveni križ Varaždinske županije, a ona je namijenjena prije svega žrtvama.
-Međutim ona je po po potrebi je na raspolaganju za sve pripadnike žurnih službi koji su prvi izašli na mjesto nesreće što je samo po sebi s obzirom na veličinu ove tragedije nešto što je šokantno za svaku osobu koliko god ona bila istrenirana ili kao policajac, vatrogasac ili pripadnik hitne medicinske pomoći, civilne zaštite i ostalih – dodao je.

-Zbog same prirode nesreće i pada u jarak očito je da su oni koji su bili na prednjim sjedalima lošije prošli – istaknuo je Božinović.

Sućut obiteljima poginulih izrazio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak te izvijestio o stanju pacijenata.

-U OBV na liječenju se nalazi 11 osoba, petero njih nalazi se u jedinici intenzivnog liječenja, troje na odjelu neurokirurgije i troje na odjelu traumatologije. Dvoje pacijenata dosada je operirano, a dvojici se ugrađuju torakalni drenovi i nijedan od njih nije trenutno u životnoj opasnosti. Svi su stabilno – istaknuo je Poljak.

Riječi sućuti uputio je i glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekavši kako je ovo jedna od najvećih tragedija. Istaknuo je kako su ravnateljstva policijskih uprava zadnjih mjesec dana intenzivnije komunicirala određene nepravilnosti što se tiče autobusnih prijevoznika.

-Za ovaj slučaj ne možemo još ništa tvrditi tek se sve mora utvrditi i određena vještačenja provesti. Policija je pružila punu potporu tijekom očevida. Sada slijede sve te dokazne radnje. Ovo je još jedna potvrda kolika je opasnost u prometu, svjesni smo da je ovo jedna od rekordnih turističkih sezona. Policija radi pojačano i u prometu međutim usprkos svim naporima vidimo da dolazi do takvih tragičnih posljedica. Ne preostaje drugo nego da i dalje nastavljamo sa pojačanim aktivnostima – rekao je Milina dodavši kako će i dalje provoditi aktivnosti s Ministarstvom prometa i infrastrukture i činiti sve da tijekom ove turističke sezone, a i do kraja godine i smanje ovakve tragične nesreće.

Prema rezultatima ova godina je bila praktično s najmanje smrtno stradalih u prvih 7 mjeseci u povijesti. Sada imamo porast smrtno stradalih ovih dana i u policiji još moramo pojačati ove aktivnosti kako preventivno, tako i represivno – zaključio je.

abrkic/sjever.hr
06.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.