Now Reading:
ZANIMANJA BUDUĆNOSTI Čakovečki i varaždinski učenici u kampu zajedno učili o strojarstvu, STEM-u, elektrotehnici i računalstvu
Full Article 3 minutes read

ZANIMANJA BUDUĆNOSTI Čakovečki i varaždinski učenici u kampu zajedno učili o strojarstvu, STEM-u, elektrotehnici i računalstvu

Učenici srednjih strukovnih škola Tehničke škole Čakovec, Tehničke škole Daruvar te Prometne i strojarske škole Varaždin sudjelovali su u 2. po redu učeničkom kampu gdje su imali prilike učiti o strojarstvu i mehatronici, STEM-u te elektrotehnici i računalstvu. Kamp, koji je poseban zbog mnoštva praktičnih vježbi poput izvođenja pokusa i korištenje naprednih programa za izradu ili 3D ispis komponenti, okupio je 33 učenika i učenica.

Tehnička škola Čakovec kampove organizira u sklopu projekta Uspostava RCK  u strojarstvu SJEVER – TŠČ s ciljem promocije strukovnih zanimanja, povećanje kvalitete obrazovanja jačanjem veze obrazovnog sustava s poslovnom i znanstvenom zajednicom. Za idejni koncept i organizaciju kampova zadužen je Tehnološko-inovacijski centar Međimurje d.o.o. (TICM).

Kampovi su se odvijali u prostorima novoizgrađenog Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Čakovec, od 27. lipnja do 1. srpnja 2022. godine. Učenicima su na raspolaganju bili praktikumi i dvorane s najmodernijom opremom. Tematski je kamp bio podijeljen u četiri područja: strojarstvo i mehatronika, STEM te elektronika i računalstvo. Učenici su bili podijeljeni u četiri grupe i svaka je grupa tijekom pet dana, po pet sati dnevno sudjelovala u radionicama iz pojedinog područja.

Radionica iz područja strojarstva naziva Napredni sadržaji strojarstva uključivala je radionice posvećene teoriji prostoručnog skiciranja uključujući vježbu prostoručnog skiciranja, napredni rad u AutoCAD® programu (parametarsko definiranje objekta, ispis i sl.), svladavanje osnovnih znanja o energetici uključujući različita mjerenja i rad sa sustavom TESTO®,  3D modeliranje i ispis te osnove mjeriteljstva. Učenici su vrlo dobro reagirali na predstavljene sadržaje i vjerujemo puno naučili.

 Područje strojarstva i mehatronike obrađeno je kroz radionicu Strojarsko/mehatroničke tehnike. Radionica se temeljila na izradi jednostavnog pneumatskog manipulatora (robota) što je bio konačni projektni zadatak. Učenici su, formirani u grupe od troje, prije izvršenja projektnog zadatka učili o ispitivanju materijala, zavarivanju, fluidnoj tehnici tj. automatizaciji, izrađivali su 3D model osnovne ideje i na kraju su izrađivali i kontrolirali dijelove i montirali manipulator. Učenici su vrlo dobro prihvatili način rada i aktivno su sudjelovali u zadacima.


Radionica Genijalni um obrađivala je područje STEM-a. Sastojala se od interaktivnih predavanja i mnoštva zadataka i pokusa iz područja matematike i drugih znanstvenih disciplina iz prirodoznanstvenog područja (astronomija, fizika). Učenici su učili o fotometriji, matricama i preslikavanju, klasičnoj kriptografiji te o teoriji igara. Program radionice uključivao je mnoštvo pokusa, praktičnih zadataka i igre (Jamb, Blackjack) kroz koju su izračunavali vjerojatnost. Učenici su pokazali zadovoljstvo provedenim radionicama, upotpunili su stečena znanja te se upoznali s novim područjima matematike, fizike i znanosti općenito koje nisu imali prilike naučiti u redovnoj nastavi.


Radionica INDE 4.0 obrađivala je teme iz područja elektrotehnike i računalstva. Cilj radionice je bio osvijestiti mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije u svrhu povećanja energetske efikasnosti, pregled područja razvoja te poslova budućnosti. Radionica se sastojala od dva dijela, dijela elektrotehnike u kojem su se učenici upoznali i projektirali različite sustave obnovljivih izvora energije te dijela računalstva u okviru kojeg su dizajnirali aplikaciju za praćenje prije spomenutih sustava.


U narednom razdoblju planira se provedba još dva učenička kampa sličnog koncepta. Sudeći prema reakcijama i rezultatima dosad realiziranih kampova, takav koncept usvajanja znanja je vrlo privlačan i koristan učenicima. Projekt Uspostava RCK  u strojarstvu SJEVER – TŠČ, ukupne vrijednosti 26.191.548,75 kuna financiran je iz Europskog socijalnog fonda, iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali i njegova provedba će trajati do 2. studenog 2023. godine.

sjever.hr/ticm.hr
06.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.