Now Reading:
Hrvatska je Vlada objavila preporuke za uštedu energije – hoćete li ih se držati?
Full Article 3 minutes read

Hrvatska je Vlada objavila preporuke za uštedu energije – hoćete li ih se držati?

U smjernicama za uštedu energije u RH, koje je Vlada u četvrtak donijela, navode se preporuke za štednju energije, u cilju što učinkovitije potrošnje, kako bi Hrvatska odgovorila na predstojeće energetske izazove.

Smjernice su napravili stručnjaci iz Energetskog instituta Hrvoje požar i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a temelje se na paketu dokumenata Europske komisije od 20. srpnja 2022. o uštedama plina, kojima se predviđa smanjenje potrošnje tog energenta za 15 posto u razdoblju od 1. kolovoza ove godine do 31. ožujka 2023. godine u uvjetima neizvjesne sigurnosti opskrbe plinom iz Rusije ove zime, piše Hina, a prenosi N1.

Vezano uz savjete za učinkovitu potrošnju energije za grijanje kućanstava, stručnjaci koji su izradili smjernice ističu da je toplinska ugodnost stvar navike i osobne percepcije, no da je optimalna temperatura u stambenom prostoru 21 °C.

Ugradnjom termostatskih radijatorskih ventila moguća je ušteda energije čak i do 20 posto, što ovisi o vrsti termostata i brzini reakcije. Ušteda se ostvaruje tako da termostatski radijatorski ventil sam regulira zadanu temperaturu u prostoriji propuštajući više ili manje tople vode u radijator, stoji u netom objavljenom materijalu. Isto tako, ugradnjom sobnog termostata mogu se smanjiti troškovi za grijanje od 7 do 15 posto.

Kada se radi o hlađenju prostorija, energetski stručnjaci uz ostalo predlažu da se za vrijeme provjetravanja prostorije ugasi klima-uređaj, ali i da se ne hlade prostorije u kojima se ne boravi. Nadalje, preporuka je da se prilikom rada klima-uređaja eliminiraju bespotrebni toplinski izvori u prostoru, poput rasvjete, pećnice i ostalih kućanskih uređaja.
Preporuka je, inače, da se prostorije hlade na 25 stupnjeva, prenosi N1.

Savjeti za učinkovitu potrošnju energije za rasvjetu predlažu uz ostalo korištenje LED žarulja koje smanjuju potrošnju energije i do 90 posto u odnosu na klasična rješenja.

Vezano uz savjete za učinkovitu potrošnju energije za kućanske uređaje, predlaže se perilicu rublja ili posuđa treba koristiti u razdoblju niže tarife, te da građani  kod perilica posuđa budu energetski učinkoviti odabiranjem kratkoga programa pranja s niskom temperaturom.

Hladnjake i ledenice treba pozicionirati na što hladnijem mjestu u kući, a nikako u blizini štednjaka, radijatora ili bojlera, a sugerira se i izbjegavanje  izloženosti tih uređaja sunčevom zračenju.
Isto tako, treba Isključiti elektroničke zaslone računala kada se ne koriste, jer oni obično troše oko 50 posto energije potrebne za rad računala. To se, navodi se, može postići i postavkama na samom računalu.

Detaljne informacije o smjernicama za uštedu energije pronaći ćete na stranici vlada.gov.hr

www.sjever.hr/N!
28.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.