Now Reading:
Krapinski izviđači na najvećem ovogodišnjem okupljanju djece i mladih u Lici
Full Article 3 minutes read

Krapinski izviđači na najvećem ovogodišnjem okupljanju djece i mladih u Lici

U Lovincu je u ponedjeljak svečano otvorena 11. Smotra izviđača Hrvatske, najveće ovogodišnje okupljanje djece i mladih s preko 2000 sudionika iz Hrvatske i svijeta. Među 50 izviđačkih udruga iz cijele Hrvatske, smotri se pridružio i Odred izviđača “Hrvatsko Zagorje” iz Krapine, a sudjeluju i izviđači iz Ukrajine, Francuske, Izraela, Bugarske, Nizozemske, Njemačke, Bosne, Slovenije i Crne Gore.

Spava se u šatorima u 30-ak izviđačkih kampova organiziranih širom Lovinca i Svetog Roka. Program je organiziran za cijelo vrijeme trajanja Smotre i podijeljen je u devet centara znanja – preživljavanje, planinarenje, biciklizam, spašavanje, prirodnjaštvo, drvne konstrukcije, plovidba, arheologija, astronomija, a bit će organizirano više od 50 volonterskih akcija kojima će izviđači pomoći lokalnoj zajednici.

Prilikom otvorenja, Siniša Ivanković, dopredsjednik Saveza izviđača Hrvatske pozdravio je okupljene izviđače i rekao im kako u naredna dva tjedna Lovinac postaje njihov novi dom.

– Pripremili smo više od stotinu raznolikih aktivnosti širom županije kroz koje će sudionici upoznati ovaj kraj i južnu Liku, od Cerovačkih pećina do najviših vrhova Velebita. U organizaciji sudjeluje preko 200 mladih i odraslih volontera i izviđačkih voditelja te oko 50 izvoditelja programa iz partnerskih institucija i organizacija, a Smotru podržava više od 50 partnerskih organizacija i institucija, pokrovitelja i sponzora. Hvala od srca svima što su prepoznali važnost i veličinu ovakve izviđačke organizacije i što ćemo zajedno omogućiti našim mladima stjecanje novih vještina za život – rekao je Ivanković.

Domaćin Ivan Miletić, načelnik općine Lovinac poručio je izviđačima kako su upravo oni i njihova radost te mladost nedostajali Lovincu i cijeloj Lici.

Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite sa suradnicima je obišao Smotru i održao pozdravni govor prisutnima.

– Mi smo u ravnateljstvu Civilne zaštite odmah prepoznali značaj ove aktivnosti i kao suorganizator i partner podržali smo 11. Smotru i Festival vještina za život. Izviđači su naš stalni partner i članovi su Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite – zaključio je ravnatelj Trut.

Moto 11. Smotre je „Vještine za život – Putokaz za bolji svijet“, a u sklopu Smotre, od 29. srpnja do 1. kolovoza održat će se i Festival vještina za život koji će biti otvoren za javnost.

Prvih nekoliko dana 11. Smotre Saveza izviđača Hrvatske već je prošlo, Odred izviđača Hrvatsko Zagorje Krapina dijeli logorski krug s dugogodišnjim izviđačkim prijateljima iz OI “Kalnik” Križevci, članovi su pomiješani i nastale su nove patrole izviđača i jato poletaraca. Sklapaju se nova prijateljstva, liječi se ovisnost o mobitelima (mobiteli su pospremljeni na sigurno), svima je super doživljaj. Ovime vam šalju svima pozdrave iz šumovitog i zvjezdanog Lovinca, a mi vam donosimo nekoliko fotografija kako su tekle pripreme, puti i kako im je u šumskom izviđačkom logoru.

www.sjever.hr / www.smotra2022.scouts.hr/ zip.com.hr
27.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.