Now Reading:
Autohtono težačko jelo – Lepoglavski mlinčani kolač zaštićen jamstvenim žigom
Full Article 2 minutes read

Autohtono težačko jelo – Lepoglavski mlinčani kolač zaštićen jamstvenim žigom

Napravljen je još jedan korak u zaštiti izvornosti mlinčanog kolača, jela koje se kroz povijest blagovalo u lepoglavskim obiteljima i bio težačka hrana brojnim Lepoglavčanima. Naime, u srpnju ove godine Državni zavod za intelektualno vlasništvo izdao je rješenje kojim se usvaja zahtjev za registraciju žiga koji će obilježavati mlinčani kolač te štiti naziv i vizualni identitet pod kojim će se nuditi tržištu.

– Kao udruzi koja čuva tradiciju lepoglavskog kraja puno nam znači to što ćemo jedan dio naše tradicije zaštiti na ovaj način. Registracijom žiga korak smo bliže zaštiti izvornosti mlinčanog kolača – istaknula je Štefica Bizek, predsjednica KUD-a Lepoglavski pušlek koji je začetnik ideje i nositelj projekta zaštite izvornosti mlinčanog kolača.


Inicijativi su se, dajući veliku potporu, pridružili Grad Lepoglava i gradska Turistička zajednica.

– Žig je potvrda autohtonosti i izvornosti mlinčanog kolača koji predstavlja dio naše kulinarske tradicije koju ćemo uskoro predstaviti knjigom “Lepoglavska kuharica”. Knjigu pripremamo u suradnji s poznatim varaždinskim kuharom Damirom Crlenijem i Varaždinskom županijom koja će financirati njen tisak. Želimo da mlinčani kolač, ali i druge kulinarske delicije lepoglavskog kraja budu sačuvane od zaborava i predstavljene javnosti – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Lepoglavska kuharica javnosti će biti predstavljena na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu čipke koji će se u Lepoglavi održavati od 9. do 11. rujna. Bit će to prigoda kušati lepoglavske delicije predstavljene u kuharici pa tako i mlinčani kolač.

www.sjever.hr
27.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.