Now Reading:
Najbolji informatičari iz 11 zemalja na olimpijadi u Varaždinu – Zamjenica Zagorec: Svoje znanje, vještine i kompetencije oni će u skoroj budućnosti vratiti u naše gospodarstvo
Full Article 4 minutes read

Najbolji informatičari iz 11 zemalja na olimpijadi u Varaždinu – Zamjenica Zagorec: Svoje znanje, vještine i kompetencije oni će u skoroj budućnosti vratiti u naše gospodarstvo

Prva gimnazija Varaždin domaćin je Srednjoeuropske informatičke olimpijade koja se u Varaždinu održava do 30. srpnja, a svečano je otvorena u ponedjeljak, u dvorani Glazbene škole.

Riječ je o međunarodnom natjecanju za učenike srednjih škola u kojem sudjeluje 11 zemalja s ukupno 12 ekipa. Natjecanje se održava pod pokroviteljstvom i uz potporu Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Varaždinske županije i Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Varaždinska Prva gimnazija bila je domaćin već brojnim natjecanjima, ali onima državne razine, a ovo je prvi put da ugošćuje Srednjoeuropsku informatičku olimpjidau.
-Mislim da imamo dovoljno iskustva u organizaciji, tako da vjerujem da će proći u redu. Tu su i izvrsna ekipa Hrvatskog saveza informatičara, naši učenici i volonteri koji su zaduženi za reprezentacije i pratnju natjecatelja, a i za tehnički dio dežurstava tijekom pisanja testova – rekla je ravnateljica Janja Banić dodavši kako je za Gimnaziju velika čast organizirati ovakvo natjecanje.
-I naš prostor, a i naša oprema omogućuju jedan ovako veliki projekt. Mi smo spremni, puno se radilo, velika ekipa stoji iza toga i sigurna sam da će biti sve u redu – zaključila je Banić.

Osnivač Prve gimnazije Varaždin je Varaždinska županija, stoga je svečanom otvorenju natjecanja nazočila i zamjenica župana Silvija Zagorec koja je naglasila da je Županija izuzetno ponosna na ovo natjecanje.

– Svima je dobro poznato da je u fokusu Varaždinske županije obrazovanje, stvaranje sustava jednakih šansi i poticanje izvrsnosti. Ulaganje u opremu, infrastrukturu, STEM pristup odgoju i obrazovanju, nagrađivanje, stipendije, to pokazuje da stvarno ulažemo u obrazovanje – kazala je Zagorec.

Naglasila je da je informatika zanimanje sadašnjosti, ali i budućnosti.
-Želim čestitati svim sudionicima jer znamo da živimo u digitalnom dobu gdje je ključ uspjeha svake države imati razvijeno gospodarstvo vezano uz digitalizaciju, odnosno praćenje inovacija, tehnologija, digitalnoj transformaciji poslovanja i vjerujem da među ovim našim učenicima, odnosno svim natjecateljima, postoje vrhunski kapaciteti koji će svo to svoje znanje, vještine i kompetencije u skoroj budućnosti vratiti u naše gospodarstvo – naglasila je Zagorec.

Krešimir Malnar, predsjednik Organizacijskog odbora natjecanja podsjetio je da je ovo već 29. Olimpijada te da Hrvatska sudjeluje od samih početaka.
-Ovo nam je peti puta da smo domaćini. Učenici srednjih škola natječu se u programiranju. Natjecanje traje dva dana, svaki dan po pet sati i učenici rješavaju jako teške i zahtjevne zadatke. Svrha natjecanja je da učenici iz raznih zemalja međusobno odmjere snage, ali naravno i da se promovira STEM i sve ono što nam treba, čega je manjak – rekao je Malnar.

Uime predsjednika Vlade Republike Hrvatske natjecanje je podržao i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić koji je naglasio kako je ovo natjecanje jako značajno u digitalnoj transformaciji Hrvatske.

– Kad pogledam rezultate Hrvatske u ovim natjecanjima, često puta govorim da naši mladi, naša djeca kad odu na bilo koje natjecanje vrate se s određenim medaljama što pokazuje da se u Hrvatskoj s djecom radi, ali i brojke, Hrvatska je osma u Europi po razvoju digitalnih vještina. Mladi Hrvati od 16 do 26 godina su prvi po korištenju digitalnih vještina u Europskoj uniji. To su brojke koje govore da Hrvatska ima budućnost – poručio je Gršić.

Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja istaknuo je da je Srednjoeuropska informatička olimpijada odlična priprema za Međunarodnu olimpijadu te je stoga natjecanje u Varaždinu značajno za sve reprezentacije koje na njemu sudjeluju.

-Ovdje se radi kvalifikacija onih koji će biti u tom segmentu informatičkog promišljanja, informatičkog jezika u top vrhu u svijetu. Ovdje će se u dva dana u vrlo zahtjevnom programu profilirati i nešto drugo što nije toliko vezano uz informatiku. Ovo je idealan grad i županija za stjecanje novih prijateljstava i to je naša poruka, s obzirom na to da svi koji su dovde došli su na neki način prvaci i trebaju se tako osjećati i namjeravamo im na taj način smanjiti pritisak samog natjecanja – kazao je Paljak.

a.kučić/sjever.hr
25.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.