Now Reading:
Jedan toplinski val završio, stiže sljedeći. Po čemu je ovaj bio poseban?
Full Article 2 minutes read

Jedan toplinski val završio, stiže sljedeći. Po čemu je ovaj bio poseban?

Meteorolog Bojan Lipovšćak objasnio je za N1 zbog čega je poseban toplinski val čiji smo vrhunac doživjeli u subotu, ali i što nas očekuje u narednim danima.

– Ovaj toplinski val je iz nas. Val koji je krenuo iz Španjolske, Portugala i Britanije lagano se premještao prema istoku i došao do naših krajeva – kaže Lipovšćak objašnjavajući da je ciklona vukla topao zrak iz same Sahare pa su zapadni krajevi, koji su joj bliže, zabilježili i ozbiljne temperaturne rekorde.

– Imamo registrirane i temperature iznad 40 stupnjeva i u Hrvatskoj, samo te postaje nisu baždarene u DHMZ-u pa to nisu službene vrijednosti – kaže.

Hrvatski rekord je i dalje onaj iz 80-ih, od 42 stupnja.

Na pitanje što nam sada slijedi, Lipovšćak kaže da je palo oko pet litara kiše na četvorni metar.

– To je povezano s hladnom frontom, s nestabilnim zrakom sjeverno od Alpa. Taj se zrak brzo premještao preko naših krajeva, praćen jakom grmljavinom i pljuskovima. Pad temperature je osam, devet stupnjeva u području koje je zahvaćeno. Interesantno je da nije išla južnije od Karlovca. … Ova naša suša traje od prošle godine. Jesen i zima su bile suhe, bez kiše i snijega. Sad imamo tri mjeseca bez oborina. Ako ih imamo, onda padne jak pljusak, što je karakteristika promjene klime. Pljuskovi kod nas poprimaju karakteristike tropskih pljuskova, ali to je voda koju tlo ne uspije apsorbirati, ona otiče pa se javljaju poplave u gradovima… – kaže Lipovšćak.

Sutra će biti opet vruće, a u utorak će doći do kratkog rashlađenja, govori Lipovšćak dodajući da rast temperatura treba očekivati već u srijedu.

Idući toplinski val je već na putu – zaključuje i kaže kako se moramo naviknuti na klimatološko “novo normalno”, a to znači da će temperature biti sve više.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

www.sjever.hr / hr.n1info.com
24.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.