Now Reading:
SJAJNA VIJEST Varaždinskoj 2. osnovnoj školi 3,3 milijuna bespovratnih kuna za modernizaciju prostora
Full Article 3 minutes read

SJAJNA VIJEST Varaždinskoj 2. osnovnoj školi 3,3 milijuna bespovratnih kuna za modernizaciju prostora

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković i ravnateljica 2. osnovne škole Varaždin Sanja Posavec u petak su prisustvovali svečanoj ceremoniji uručivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane u sklopu programa Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. – 2021. godine.

Svečanost je održana u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU, a ugovore je uručila ministrica Nataša Tramišak.

Programom se  financira 19 projekata ukupne vrijednosti 147.680.522,74 kn čiji su ciljevi pružanje podrške jačanju kapaciteta institucija osnovnoškolskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj u SEM podučavanju modernizacijom prostora i nabavom opreme za škole, kao i uspostavom Regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području.

Druga osnovna škola Varaždin je zajedno s partnerima, Fakultetom organizacije i informatike Varaždin i NT-Gruppen iz Norveške prijavila projekt Full STEAM ahead! čija je vrijednost 3,3 milijuna kuna. Projekt traje od 1. srpnja 2022. do 1. travnja 2024. godine. Bespovratna sredstva u punom iznosu odobrena su kroz poziv „Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj Regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području“.

Škola će proći digitalnu transformaciju kroz STEAM koncept koji u STEM edukaciju dodaje A (engl. art – umjetnost) čime će se poboljšati infrastruktura i oprema učionica, uključujući zvjezdarnicu, unaprijediti STEAM kompetencije učitelja i poboljšati STEAM kompetencije učenika, osnažiti učenike s posebnim obrazovnim potrebama, podučiti učenike poduzetništvu i aktivnom građanstvu te stvoriti dugotrajne učinke educiranjem učitelja i nastavnog osoblja.

-Ovim projektom naša Druga osnovna škola bit će u punom smislu opremljena za provođenje STEM edukacije. Ono što je vani već standard, naše škole uvode tek sada, no drago mi je radi toga jer ulaganja u digitalnu transformaciju su velika i upravo ovakvim projektima bit će je puno lakše provesti. Prilagodit će se učionice, nabaviti oprema, educirati nastavnike, a posebno mi je drago što će se konačno i zvjezdarnica moći koristiti s odgovarajućom opremom. Rijetko koja škola na svijetu ima svoju vlastitu zvjezdarnicu i zaista je šteta što naša dosad nije u potpunosti funkcionirala. Vjerujem da će ovo biti veliki iskorak za školu, a siguran sam da će najviše razveseliti upravo naše učenike koji će moći usvojiti nova znanja i konačno dobiti priliku da u učenju koriste novu, zanimljivu opremu poput 3D printera i sličnih rekvizita – rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

www.sjever.hr
22.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.