Now Reading:
INTERVJU Načelnik Kaniški: Projekata i investicija je mnogo. Nastavljamo dalje istim tempom!
Full Article 5 minutes read

INTERVJU Načelnik Kaniški: Projekata i investicija je mnogo. Nastavljamo dalje istim tempom!

Dan Općine Gornji Kneginec povod je za osvrt na najvažnije projekte i investicije koji su u proteklom jednogodišnjem razdoblju realizirani. Uz milijunska ulaganja u infrastrukturu, Općina je ušla u ITU mehanizam i postala je članicom LAG-a Sjeverozapad što će u narednom razdoblju sasvim sigurno doprinijeti još značajnijem povlačenju vanjskih izvora financiranja za projekte koji su u planu. Načelnik Goran Kaniški otkrio je koji su najznačajniji projekti koji su realizirani, ali i što je sve pred njima.

Jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata na području Općine Gornji Kneginec koji je realiziran u proteklom razdoblju je izgradnja nogostupa na Banjšćini u duljini od 1,4 kilometara. Vrijednost ove investicije je 1,6 milijuna kuna, a Općina ju je sufinancirala s 25 posto.

– Nedavno je asfaltirana i posljednja dionica Štimčevog puta u duljini od 230 metara što nam je vrlo bitno jer tamo živi 12 obitelji. Projekt se vukao četiri godine zbog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, a sada kada je sve riješeno, uslijedilo je asfaltiranje – pojasnio je načelnik Kaniški.

U kolovozu, prema najavama čelnog čovjeka Općine, kreće rješavanje crne točke Gornjeg Kneginca. Riječ je o projektu izgradnje rotora na državnoj cesti DC3, a nakon što je Općinsko vijeće dalo suglasnost za sklapanje ugovora Općina je prenijela vlasništvo nad zemljištem na Hrvatske ceste kako bi radovi mogli započeti.

– Na križanju Vukovarske i Topličke ulice bit će izgrađen jedan veliki rotor. Javni natječaj je proveden, a vrijednost radova je 5,2 milijuna. Radovi će biti gotovi u roku od 4 mjeseca i njima ćemo sanirati crnu točku naše Općine – kazao je Kaniški te dodao kako je u pripremi i projektna dokumentacija za izgradnju rotora kod zgrade Općine na državnoj cesti DC3.

U suradnji sa Županijskom upravom za ceste u tijeku je projektiranje proširenja Ulice kralja Zvonimira.

– Riječ je o prometnici koja spaja Dugi vrh sa središtem naselja Lužan u duljini od 453 metra. Po toj ulici vozi školski autobus, a s obzirom da je ulica uska, moramo ju proširiti. Radovi će obuhvaćati i izgradnju potpornih zidova u duljini od preko 240 metara, a rok za završetak je godina dana – objasnio je Kaniški.

S obzirom da je Općina Gornji Kneginec odnedavno članica LAG-a Sjeverozapad, načelnik Kaniški naglasio je kako to nisu zanemarivi izvori financiranja kako za Općinu, tako i za zainteresirane OPG-ove zbog čega ovo članstvo ima veliku važnost za daljnji razvoj Općine. Nedavno je osnovana i Turistička zajednica Varaždinski bregi, koja osim Općine Gornji Kneginec, obuhvaća područja još tri općine, a zajedničkim apliciranjem na natječaje sasvim sigurno će biti uspješnije u povlačenju sredstva za daljnji razvoj turizma.

-Na području novoosnovane Turističke zajednice 2020. godine bilo je 5300 noćenja, a 2021. godine ta brojka narasla je na 11.500 noćenja što dovoljno govori o turističkom potencijalu. Veći dio toga otpada na Općinu Gornji Kneginec koja ima brojne kuće za odmor koje privlače velik broj posjetitelja, a cilj nam je u suradnji s druge tri općine to još pojačati – rekao je Kaniški te najavio kako je jedan od prvih prioriteta izgradnja biciklističkih staza.

U tijeku su i radovi vrijedni 5,6 milijuna kuna na dogradnji i prenamjeni objekta bivšeg dječjeg vrtića u Gornjem Knegincu u zgradu općinske uprave uz koju će se nalaziti i novi trg te parkiralište.
– Želimo do kraja ove godine završiti građevinske radove kako bismo iduće godine mogli krenuti s unutarnjim opremanjem objekta. Osim općinskih službi, u novom objektu imat ćemo prostor za izložbe i multimedijalni centar, a bit će izgrađen i trg gdje ćemo moći održavati manifestacije – najavio je Kaniški.

U veljači ove godine započeo je rad na projektu razvoja širokopojasnog interneta na području općina Gornji Kneginec, Vidovec, Beretinec i Sveti Ilija. Iako to nije projekt koji će zaživjeti sutra, putem širokopojasnog interneta cilj je podići kvalitetu života mještana i privući još više poduzetnika.

– Razvojem širokopojasnog interneta našim bi se mještanima omogućio brzi pristup internetu uz velike brzine prijenosa podataka. Dostupnost optičkog interneta preduvjet je za daljnji društveni i gospodarski razvoj te tranziciju prema digitalnom društvu i gospodarstvu, a koristi će imati i mještani i poduzetnici – kazao je načelnik Kaniški naglasivši kako će se osim na razvoj gospodarstva ovaj projekt pozitivno odraziti na demografsku sliku Općine Gornji Kneginec.

Uz to, Općina uvodi i suvremeno digitalno poslovanje i razvoj uprave s ciljem bitnog povećanja funkcionalnosti, dostupnosti i učinkovitosti javnih usluga.

– Ovo je još jedan važan projekt za naše stanovnike jer će se uspostaviti potpune e-usluge putem službenih web stranica i mobilnih aplikacija. Ovim projektom želimo sve svoje usluge približiti mještanima – rekao je Kaniški dodavši kako je ovo još jedan korak prema što kvalitetnijem i transparentnijem poslovanju za što je Općini i ove godine stigla najviša ocjena, petica.

Među investitorima i dalje vlada interes za Poduzetničku zonu Gornji Kneginec, pa je tako nedavno potpisan ugovor za investiciju vrijednu 50 milijuna eura. Naime, u poduzetničkoj zoni gradit će se tvornica Argete, no gradnja je, s obzirom na aktualnu situaciju u svijetu prolongirana za iduću godinu.

– Projekata i planova ne nedostaje, a u narednom razdoblju planiramo i dalje raditi istim tempom kako bismo podigli kvalitetu života svih naših mještana, nastavili privlačiti nove investicije i tako ulagali u daljnji razvoj naše Općine – zaključio je načelnik Kaniški.

www.sjever.hr
22.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.