Now Reading:
Zašto cijene u Hrvatskoj divljaju više nego u ostalim europskim državama? Inflacija dosegla visokih 12,1 posto!
Full Article 2 minutes read

Zašto cijene u Hrvatskoj divljaju više nego u ostalim europskim državama? Inflacija dosegla visokih 12,1 posto!

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je inflacija u Hrvatskoj dosegla razinu od 12,1 posto, što je daleko više u odnosu na države eurozone gdje iznosi 8,6 posto, prenosi Index.hr.

Od susjednih država, stopa inflacije je veća jedino u BIH, 14.4 posto, a manja je u Srbiji, 11.9 posto, Crnoj Gori, 11.7 posto, Mađarskoj, 11.2 posto, Sloveniji, 10.4 posto i Italiji, 8 posto.

Ekonomski analitičar Damir Novotny za Index je rekao zašto cijene u Hrvatskoj rastu brže nego u eurozoni i susjednim državama.

-Glavni razlog većem rastu cijena u Hrvatskoj nego u eurozoni je turizam, točnije cijene usluga u turizmu. Više ne možemo govoriti o inflaciji koju gura samo rast cijena goriva. Cijene usluga su praktički eksplodirale, a posljedica je to što su turisti spremni platiti više. Sezona je jako dobra i turisti dobro troše. Ustvari se cijene približavaju onima u razvijenijem dijelu EU – kazao je Novotny.

Podaci o kretanjima cijena na mjesečnoj bazi to potvrđuju. Na mjesečnoj razini najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama Restorani i hoteli, za 3.5 posto, Prijevoz, za 2.1 posto, Rekreacija i kultura, za 1.8 posto, Hrana i bezalkoholna pića, za 1.7 posto, Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstava, za 1.3 posto, Komunikacija, za 1.0 posto, Razna dobra i usluge, za 0.7 posto te Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 0.6 posto.

www.sjever.hr / index.hr
15.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.