Now Reading:
Uoči nove sjednice varaždinske Županijske skupštine – Križanić: Županija je proračunsku godinu završila u plusu za 4,5 milijuna kuna
Full Article 5 minutes read

Uoči nove sjednice varaždinske Županijske skupštine – Križanić: Županija je proračunsku godinu završila u plusu za 4,5 milijuna kuna

Predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić je povodom održavanja nove sjednice Skupštine koja će se održati 20. srpnja najavio teme i dnevni red. Uz njega je konferenciji za medije nazočila i pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Renata Skoko.

Prva točka dnevnog reda odnosi se na Prijedlog odluka o dodjeli javnih priznanja Varaždinske županije za 2022. godinu.

– Ove godine imamo laureate, Nagrada za životno djelo dodijelit će se Marijanu Kostanjevcu posthumno, nagradu za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije primit će Lovačka Udruga Fazan, Peta bojna 1. A brigada “Tigrovi” i Martin Lukavečki. Enes Garibović je predložen za Nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju, kao i DVD Hrženica – kazao je predsjednik Županijske skupštine objasnivši kako u nastavku slijede točke koje se vežu uz rebalans proračuna.

– Rezultat poslovanja u 2021. godini je završio pozitivno, s rezultatom plus 4,5 milijuna kuna. Ovaj rezultat kao i akumulirani višak prihoda će rezultirati izmjenama i dopunama proračuna ovim rebalansom, čime će se do kraja godine osigurati sredstva za dovršetak započetih investicija, od kojih dodatno gotovo 16 milijuna kuna ide u zdravstvene objekte, zatim investicije u školstvo u vrijednosti 5 milijuna i 50 posto povećanje inicijalnih sredstava u poticanju poljoprivredne proizvodnje, dodatak od 2,3 milijuna kuna. Znači ukupno je povećanje s 307 na 339,5 milijuna – rekao je Križanić.

Sljedeća točka dnevnog reda je prijedlog izmjena programa javnih potreba u kulturi, sportu i tehničkoj kulturi gdje će doći do preslagivanja u Športskom savezu te će se umanjiti financijski iznos za 50 tisuća kuna, s 250 na 200 tisuća kuna, ali će se zato Savezu sporta Varaždinske županije investiranje u sportsku infrastrukturu dići za 200 tisuća kuna.

Pod točkom šest raspravljat će se o Programu dodjele potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za uklanjanje posljedica prirodne nepogode tuče. Varaždinski župan proglasio je elementarnu nepogodu za Grad Varaždin, Lepoglavu, Veliki i Mali Bukovec, Sveti Đurđ, Bednju, Donju Voću, Maruševec, Vinicu i Petrijanec te naknadno i za Općinu Cestica. Vlada je odobrila pomoć od 54 milijuna kuna, od toga u Varaždinsku županiju ide 5,2 milijuna kuna odnosno otprilike 21 posto prijavljene štete.

Točka sedam je prijedlog odluke o zaduživanju za izgradnju Regionalnog centra kompetentnosti pri Medicinskoj školi Varaždin. Medicinska škola provodi europski projekt rekonstrukcije i dogradnje te je za završetak projekta potrebno zaduživanje u iznosu od 1,3 milijuna eura. Zadužit će se kod Zagrebačke banke, 2,55 posto. Ista stvar je i za Arboretum Opeku – 1,3 milijuna eura.

– Imamo i izmjenu odluke o financiranju programa produženog boravka u osnovnim školama kojima je osnivač Varaždinska županija. U školskoj godini 2021. / 2022. program je organiziran u 22 osnovne škole, u 52 skupine i koristilo ga je 1.020 učenika. U ovoj školskoj godini zaposlena su 52 učitelja, 31 na određeno i 21 na neodređeno. Ovom odlukom želimo staviti sve učitelje u ravnopravni položaj kako ne bi za vrijeme ljetnih mjeseci ostali bez plaća, tako da će Županija ove godine u ta dva mjeseca pokriti plaće, a s početkom sljedeće godine bili bi zaposleni na neodređeno – objasnio je Križanić.

Križanić je isto tako istaknuo da se odluka o stipendiranju učenika i studenata Varaždinske županije nije mijenjala već 13 godina, a prema nacrtu te odluke svi učenici srednjih škola i studenti visokih učilišta mogli bi ostvariti pravo na dodjelu stipendije, a dohodovni cenzus bi se povisio na 70 posto proračunske osnovice. Za učenike slabijeg imovinskog stanja izravno bi se dodjeljivala stipendija za studente s invaliditetom, koji su podnijeli prijavu za natječaj, a nisu ostvarili pravo na dodjelu stipendije.

Točka 11 je prijedlog odluke o izmjenama i dopunama odluke o koeficijentima za obračun plaće službenicima u upravnim tijelima Varaždinske županije.

– Uslijed zakonskih promjena došlo je do smanjenja dužnosnika, tako da sada postoji samo jedan zamjenik župana pa je pročelnicima dana zakonska ovlast da potpisuju određene financijske dokumente, ali i mijenjaju župana na svečanostima i protokolima što povećava opseg njihovog posla kao i odgovornost. Pročelnik u Varaždinskoj županiji trenutno ima koeficijent 3,40, a prijedlog je da se digne na 3,75 – pojasnio je.

Raspravljat će se i prijedlogu odluke o prihvaćanju projekta uređenja djela podruma Županijske palače u centar za posjetitelje. Ukupna vrijednost tog projekta, kojeg Varaždinska županija provodi u sklopu Interreg programa, je 9,3 milijuna kuna, a jedan dio koriste partneri iz Mađarske, dok vrijednost projekta Varaždinske županije iznosi 6,5 milijuna kuna.

Jedna od točaka dnevnog reda je i odluka o osnivanju trgovačkog društva Bukotermal pri čemu bi kapital društva iznosio 19, 4 milijuna kuna, od čega bi poslovni udjeli Županije iznosili 85 posto i 15 posto Općine Mali Bukovec. Predloženom odlukom Varaždinska županija dokapitalizirala bi Bukotermal s 12 milijuna kuna kako bi nesmetano mogli obavljati radove istraživanja.

Toča 14 dnevnog reda odnosi se na podjelu sredstava za varaždinski Medicinski centar koji se zajedno s Zavodom za javno zdravstvo, Zavodom za hitnu medicinu i Općom bolnicom nalazi na jednoj čestici. Naručen je geodetski elaborat kojim će se formirati zasebne čestice te formirana i nova čestica na kojoj će biti izgrađena nova zgrada Zavoda za javno zdravstvo.

Na dnevnom redu naći će se i izmjena i dopuna plana specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika s ciljem povećanja broja specijalizacija. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice s pet na 14, Dom zdravlja Varaždinske županije s 20 na 22 te Zavod na javno zdravstvo s tri na potrebnih pet.

www.sjever.hr
13.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.