Now Reading:
FOTO I VIDEO Grad festivala postao grad folklora – prekrasne nošnje, plesovi i tradicijska kultura iz cijelog svijeta preuzeli Varaždin
Full Article 2 minutes read

FOTO I VIDEO Grad festivala postao grad folklora – prekrasne nošnje, plesovi i tradicijska kultura iz cijelog svijeta preuzeli Varaždin

Nakon što je u nedjelju u Varaždinu službeno otvoren prvi Međunarodni folklorni festival COFA koji okuplja folkloraše iz pet zemalja, SAD-a, Kolumbije, Švicarske, Slovenije i Ukrajine tradicijska kultura, prekrasne nošnje, plesovi i pjesma preuzeli su grad.

Za sudionike prvog Međunarodnog folklornog festivala koji je prema riječima idejne začetnice i direktorice Petre Golubar na dobrom putu da postane tradicionalan varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj u ponedjeljak je priredio prijem, a istovremeno, građani su na Korzu mogli uživati u njihovim nastupima.

Iako je organizacija bila prilično zahtjevna i trajala je čak 9 mjeseci, Golubar naglašava da nakon jučerašnjeg aplauza publike i svih nastupa sreći nema kraja.

-Zaista smo zadovoljni odazivom publike, a isto tako i prekrasnim folklornim skupinama koje su se po prvi puta na ovaj festival. Najveće atrakcije bile su grupe iz Kolumbije i SAD-a koje su pokazale prekrasne nošnje, svoj kulturni sadržaj, pjesme i plesove – osvrnula se Golubar te najavila kako građane Varaždinske županije u idućih nekoliko dana očekuje pregršt programskog sadržaja.

Osim nastupa diljem Varaždinske županije, bit će tu za svakog ponešto, od dječjih radionica, panel rasprava, master clasova, umjetničkih instalacija i izložbi, a svi programi su besplatni.

Iako ljudi Varaždin većinom vežu uz klasičnu glazbu zbog Baroknih večeri, gradonačelnik Bosilj ističe kako itekako njeguju i tradicijsku kulturu i glazbu kroz dva društva, Varaždinski folklorni ansambl i Centar tradicijske kulture.

-Drago mi je da su organizirali ovaj festival kod nas. U Varaždin su stigli predstavnici iz 5 zemalja, čak i iz SAD-a i Kolumbije. Mislim da Varaždinci uživaju u nastupima svih šest ansambala. Oni su se međusobno pomiješali i zajednički nastupaju i mislim da je to bit ovakvih događaja – rekao je Bosilj.

Festival traje do 15. srpnja, a osim u Varaždinu, folkloraši će nastupiti u općinama Sračinec, Ljubešćica, Visoko te gradu Varaždinskim Toplicama.

tklopotan / www.sjever.hr
11.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.