Now Reading:
Veliko priznanje za rad i aktivnost: Međimursko veleučilište u Čakovcu domaćin sjednice Vijeća veleučilišta i visokih škola
Full Article 3 minutes read

Veliko priznanje za rad i aktivnost: Međimursko veleučilište u Čakovcu domaćin sjednice Vijeća veleučilišta i visokih škola

Međimursko veleučilište u Čakovcu dobilo je još jedno veliko priznanje za rad i aktivnost. Iako je sjedište Vijeća veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske u Zagrebu gdje se najčešće održavaju sjednice, MEV je zahvaljujući svojoj aktivnosti i radu unutar Vijeća u srijedu bio domaćin predstavnicima hrvatskih veleučilišta i visokih škola na 21. redovnoj sjednici Vijeća.

Na dnevnom redu sjednice, koja se održala u dvorani nedavno otvorenog Centra održivog razvoja, bio je tijek donošenja dva ključna zakona vezana uz visoko obrazovanje, Zakon o visokom obrazovanju i znanosti te Zakon o kvaliteti u visokom obrazovanju i znanosti. Riječ je o zakonima koji će imati velik utjecaj na veleučilišta pa je ova tema bila u fokusu sjednice Vijeća.

Zadovoljstvo što je Međimurskom veleučilištu pripala čast da organizira ovu sjednicu Vijeća izrazio je i dekan Igor Klopotan.

– S obzirom da se sjednice Vijeća rijetko održavaju van Zagreba, ovo je veliko priznanje radu Međimurskog veleučilišta. Nedavno smo u Čakovcu održali i Odbor javnih veleučilišta na kojem smo dali potporu novom Zakonu koji ide na ruku stručnim studijima – pojasnio je dekan Klopotan.

Naime, novi zakon ispravit će dugogodišnju nepravdu prema studentima stručnih studija kojima će nakon završetka diplomskog stručnog studija pripasti titula magistra, jednako kao i njihovim kolegama sa sveučilišta.

Bez obzira što je ove godine zabilježen pad broja maturanata i upisa u srednje škole, Međimursko veleučilište ove je godine na istoj razini kao i prošle. Naime, popunjeno je otprilike 70 posto upisne kvote, a dekan Klopotan očekuje da će se u prvom upisnom roku neki studijski programi popuniti.

Da je nakon promjene zakona izgledno da će budućim studentima upis stručnih studija koji su u ovom trenutku vrjedniji za hrvatsko gospodarstvo biti još privlačniji potvrdio je i predsjednik Vijeća Damir Jugo.

– Jako pazimo i brinemo o stručnim studijima i njihovoj poziciji u sustavu visokog obrazovanja. Sada su upisi i znamo da nam demografska struktura i kretanja baš i ne ide u prilog, no vjerujem da će izmjene zakona koje idu u prilog veleučilištima pozitivno utjecati na upise – rekao je Jugo.

Studenti veleučilišta nakon izmjena spomenutih zakona moći će bez ograničenja nastaviti studije na poslijediplomskoj razini, pa čak i na doktorskoj.

– Više nema razloga da se iracionalno daje prednost sveučilišnim studijima, nego da se biraju stručni studiji koji su u ovom trenutku za hrvatsko gospodarstvo vrjedniji, prvenstveno jer daju konkretna znanja i vještine koji studentima omogućuju da se odmah po završetku studija uključe na tržište rada – pojasnio je Jugo.

Inače, Međimursko veleučilište u Čakovcu i dekan Klopotan kontinuirano rade na većoj vidljivosti studenata stručnih studija i razvijaju dodatne aktivnosti što je jedan od razloga zašto je izabrano za domaćina sjednice Vijeća. To je bila prilika da se dekani i dekanice iz cijele Hrvatske upoznaju s radom MEV-a, novim Centrom održivog razvoja i suvremeno opremljenim laboratorijima.

Dekan Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru Željko Sudarić naglasio je da, kako Vijeće, tako i Odbor javnih veleučilišta, podržavaju Međimursko veleučilište i njihov razvoj.

– Nadamo se da ćemo u budućnosti prije svega, zbog ovog novog zakona koji je trenutno u saborskoj proceduri i MEV i sva ostala veleučilišta u Hrvatskoj imati veće i bolje upise studenata, odnosno da će mladi ljudi izabrati stručne studije kako bi se razvijali u svom poslovnom i budućem svijetu – kazao je Sudarić.

www.sjever.hr
06.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.